migrena

Glava vas rastura? Puno vode, neke vrste povrća i žitarica vas mogu spasiti

Kod 90 posto glavobolja uzrok su napetost i stres, promjene vremena i pritiska zraka ili predugo sjedenje za računarom u istom položaju. Često prolaze i bez lijekova, nakon što sebi priuštimo dovoljno odmora i sna, ističe neurologinja, akademkinja Vida Demarin, u svojoj knjizi "Pobijedimo migrenu i druge glavobolje".

Jedan od primjera je glavobolja povezana sa stresom, koja se manifestira kao da je glava stisnuta nekim obručem. S druge strane, ako osjećate bol sa stražnje strane gave, u blizini vrata, vjerovatno je riječ o glavobolji zbog promjena u vratnoj kičmi i dugog sjedenja u istom položaju. Umijte se, protegnite, izađite na svježi zrak i odmorite se da se um i tijelo opuste. Može koristiti i lagana masaža vrata prstima, kojom ćete pokrenuti cirkulaciju.

Tupa bol po sredini čela koja se pojačava pokretanjem glave ili naprezanjem vjerovatno je povezana s upalom sinusa. Prate je začepljen nos i poteškoće s disanjem. A ako se glavobolja očituje kao bol kod sljepoočnica, to može biti povezano s poremećajem viličnog zgloba.

Migrena se obično javlja kao bol u jednoj polovini glave i može biti vrlo neugodna te trajati i do 72 sata. Javlja se kao pulsirajući bol umjerenog do jakog intenziteta, što mogu pratiti mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon prvih simptoma te mirovati.

"Ako sumnjate na migrenu, trebate javiti se ljekaru i obaviti testove kako bi se procijenilo postoji li u pozadini neka neurološka bolest koju treba liječiti", upozorava akademkinja Demarin.

Migrenu mogu pokrenuti različiti "okidači". To mogu biti spojevi u nekim vrstama hrane, poput tiramina, kojeg ima u jogurtu, kiselome mlijeku, sirevima s plemenitom plijesni i crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima. "Okidači" mogu biti i preskakanje doručka, prehladne i pretople namirnice te napici, kao i prejaki mirisi te jako svjetlo, ali i emocionalni stres. To mogu biti i pušenje, premalo ili previše sna te fizička iscrpljenost i pretjerano tjelesno vježbanje.

"I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića i ona koja sadrže puno kofeina", savjetuje akademkinja.

Birajte namirnice koje sadrže određene vitamine i minerale. U takve namirnice ubraja se gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso te jaja. B vitamini igraju veliku ulogu u prevenciji i liječenju migrene: doze od 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) dnevno vrlo su učinkovite u smanjenju učestalosti glavobolja.

Dva velika jajeta sadrže 24% preporučene dnevne vrijednosti riboflavina. Top namirnice za ublažavanje migrena i glavobolja su brokula i cvjetača, kao i rukola, kupus, prokulice i karfiol, koje mogu smanjiti utjecaj na smanjenje hroničnih glavobolja i migrena. Brokula je bogata vitaminom B6, za koji je dokazano da reducira pojavu migrene, te magnezijem.

Istraživanja upućuje na to da oni koji pate od migrena imaju niži nivo magnezija pa su bademi i sjemenke koji ga sadrže vrlo korisni u suzbijanju migrena. Crveno meso bogato je CoQ10, spojevima koji se prirodno javljaju u tijelu, kao i vitaminom B2.

Lubenice su pune vode te sadrže i mnogo minerala koji ublažavaju napade migrene. Ne preskačite obroke te jedite složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, hljeb, quinoa i farro).