mračna najava

Glavni čovjek CIA-e tvrdi: Ukrajina bi mogla biti gotova do kraja ove godine

Direktor CIA-e, William Burns, upozorio je u četvrtak zastupnike u Kapitolu da će Ukrajina izgubiti rat do kraja godine ako im se ne odobri nova tura pomoći, piše Politico.

Govoreći pred okupljenima u Centru George W. Bush, Burns je pozvao zastupnike da podrže amandman koji bi za Ukrajinu značio dodatne milijarde dolara pomoći.

‘Uz poticaj koji bi došao uz vojnu pomoć, praktični i psihološki, Ukrajinci bi bili posve sposobni izgurati čitavu 2024. i srušiti Putinov arogantni stav da je vrijeme na njegovoj strani‘, kazao je.

No ako to ne prođe u Kongresu, ‘slika je mnogo mračnija‘, nastavio je. ‘Postoji vrlo realan rizik da bi Ukrajinci mogli izgubiti na bojnom polju do kraja 2024. ili barem da bi Putin mogao doći u poziciju gdje bi mogao diktirati uslove političkog dogovora‘.

Ovo je možda najkonkretnije upozorenje nekog višeg dužnosnika u vezi rata, koje stiže u trenutku kad Kijev upozorava da Rusija sprema ljetnu ofanzivu u kojoj bi ogromni valovi ruskih vojnika izvršili invaziju na Ukrajinu i stavili strahovit pritisak na ionako izmučene ukrajinske vojnike.

Burns je ovo upozorenje iznio samo dan nakon što je predsjednik Kongresa Mike Johnson otkrio dugoočekivani paket pomoći koji bi trebalo izglasati.

U srijedu je šef Združenog stožera, general C.Q. Brown rekao zastupnicima da će ‘ukrajinski teško osvojeni dobici biti izgubljeni bez njihove pomoći‘. Ministar obrane, Lloyd Austin, također je upozorio da će se, ako pomoć izostane, saveznici i partneri pitati ‘jesmo li i dalje pouzdan partner‘.

Predsjednik Joe Biden također je izrazio snažnu podršku zakonu kojeg je predložio Johnson. Bidenova administracija već mjesecima upozorava da je nesposobnost zastupnika da izglasaju novi paket pomoći glavni razlog što Kijev ima toliko problema na bojnom polju.

Podrška Ukrajini se u ovom trenutku odnosi na mnogo više od rata s Rusijom, ustvrdio je Burns.

‘Radi se i o Xi Jinpingu u Kini, njegovim ambicijama i našim saveznicima i partnerima u Indo-Pacifiku‘, rekao je. ‘Ovo je zapravo pitanje razumiju li naši protivnici našu pouzdanost i odlučnost i razumiju li to i naši saveznici i partneri.‘