mostar

Glavno vijeće HNS-a BiH raspravljalo o stanju i funkcioniranju zdravstva u FBiH, ali i o EU integracijama

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine zasjedalo je danas u Mostaru, a posebna tema današnje sjednice se odnosila na razmatranje Informacije o stanju i funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Voditelj Odjela za zdravstvo Milenko Bevanda je prezentirao detaljnu analizu cjelokupnog stanja u zdravstvu.

"Poboljšanje sistema kvalitete zdravstvene zaštite može se ostvariti izradom kvalitetne strategije razvoja sektora zdravstva s ciljem stvaranja što veće dodane vrijednosti ulaganja u zdravstvo. Uvođenje i primjena obveznih standarda kvalitete zdravstvene zaštite je jedan od načina za postizanje ovog cilja. Neophodno je pripremiti nove standarde i normative, te novi tarifnik troškova u kojem bi se valorizirale dostupne dijagnostičke i druge metode kao i cijena", poručili su iz HNS-a BiH.

Kako kažu, potrebno je modificirati Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH kao i Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH. Potrebno je uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, povećanje iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite za pojedine zdravstvene usluge, uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja, kao i uvođenje privatnog zdravstvenog osiguranja.

Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je usvojilo zaključak da se ova tema uputi Predsjedništvu HNS-a u cilju razmatranja na jednoj od narednih sjednica, sa ciljem pripreme cjelovite Strategije u oblasti zdravstva.

Također, na današnjoj sjednici voditelj Odjela za međunarodne odnose i iseljeništvo i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić informirao je o aktivnostima vezanim uz pripremu pregovaračkog okvira te o ostalim pitanjima u vezi EU integracija, a voditelj Odjela za nauku i obrazovanje i rektor Univerziteta u Mostaru Zoran Tomić prezentirao je značajna postignuća Univerziteta pozicioniranjem na visoka mjesta pojedinih svjetskih rang-listi visokoškolskih institucija.