Kriminal

Gomila istraga vodila se protiv SDA-ovog vizionara: Za šta je Skaka sve prijavljivan?

Još uvijek aktuelni ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka uhapšen je u jutrošnjoj akciji 'Vizionar'.

Ovaj SDA-ov 'vizionar' sumnjiči se za niz tačaka među kojima su zloupotrebe, uhljebljivanje kao i nezakonito trošenje budžetskih sredstava.

Skaka je kroz svoj mandatni period kao gradonačelnik Sarajeva 'zaradio' nekoliko ozbiljnih prijava koje su tužioci seriozno istraživali i došli do navodnih dokaza o ozbiljnom kriminalu.

Tužilaštvo KS do sada nije objavilo za šta se konkretno Skaka tereti, ali prijave koje je su istraživane nisu nimalo bezazlene.

No, za šta je Skaka sve prijavljivan?

Protiv Skake je podnesena prijava za ucjenu, iznudi, falsifikovanje piotpisa prijavitelja i mobin. Tu toj prijavi su zajedno bili još neki službenici Gradske uprave.

Jedna od ozbiljnijih prijava koje su otišle u Tužilaštvo KS jeste ona o nepravilnostima prilikom izgradnje Vidikovca na Trebeviću. Ured za borbu protiv korupcije KS prikupio je dokumantaciju te je proslijedio Tužilaštvu KS.

Tu je i prijava po kojoj je skaka nezakonito trošio budžetska sredstva isplaćujući neke naknade pojedinim uposlenicima Gradske uprave. Ukupno je Skaka isplatio 10.000 KM.

Pored toga, Skaka je prijavljen i da je nezakonito isplaćivao neke plaće, putovanja, službene telefone i pojedine naknade.

Tu su i projekti kao što je 'Javna rasvjeta u naselju Rajski do', 'Dopremanje bolida formule E', 'Snježana i sedam patuljaka'…

Zanimljivo je da je većinu prijava proslijedio Ured za borbu protiv korupcije KS koji se danima ne oglašava ni o čemu. Naime, iz ovog Ureda otišle su i prijave protiv Senaida Memića, no javnosti još nisu dali nikakve informacije.