Svijet

Gomilanje ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom: Objavljeni novi satelitski snimci

Američki mediji nastavljaju iznositi dokaze ruskog gomilanja snaga uz granicu s Ukrajinom i priprema za moguću invaziju.

Nakon što je The Washington Post objavio dokument američkih obavještajnih službi s kartom navodnih planova za rusku invaziju Ukrajine i satelitskim snimkama ruskih pojačanja uz granicu, Fox News je u ponedjeljak objavio nove, još detaljnije satelitske snimke gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom. 

Naime, kako prenosi Index.hr Fox News je snimke dobio od američke satelitske tvrtke Maxar Technologies, koja ih prikuplja posljednjih mjesec dana. Objavljene satelitske snimke prikazuju nekoliko lokacija na zapadu Rusije, kao i jednu na Krimu, na kojima su raspoređene ruske taktičke borbene skupine koje sadrže vojnike i opremu, odnosno teško naoružanje i vojna vozila. 

Satelitski snimak

Podsjetimo, The Washington Post je nekoliko dana ranije objavio neklasificirani obavještajni dokument naslovljen “Potencijal za 175 hiljada ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva”, za koji je dobio potvrdu i od američkih dužnosnika.

PROČITAJTE  Analiza CNN-a: Biden je stavio Putina pod ogroman pritisak. Ali plan ima jedan veliki rizik...

“Ruski planovi predviđaju vojnu ofenzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmjerom snaga dvostruko većim od onoga što smo vidjeli prošlog proljeća tijekom ruskih izvanrednih (vojnih) vježbi u blizini ukrajinskih granica. Planovi uključuju opsežno kretanje 100 taktičkih skupina bataljuna s procijenjenih 175.000 ljudi, zajedno s oklopom, topništvom i opremom”, otkrio je dužnosnik administracije za ove američke novine, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi mogao iznijeti osjetljive informacije.

PROČITAJTE  Kolaps: Aerodrom Istanbul privremeno zatvoren zbog snijega

Neklasificirani dokument američke obavještajne službe koji su ove američke novine objavile, a koji uključuje satelitske fotografije, prikazuje ruske snage koje se okupljaju na četiri mjesta. Trenutno je raspoređeno 50 taktičkih skupina na bojištu, zajedno s “novopristiglim” tenkovima i topništvom, navodi se u dokumentu.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije danas imat će virtualni sastanak na kojem će, jasno, glavna tema biti upravo smirivanje napetosti i odvraćanje moguće ruske invazije na Ukrajinu. Američki dužnosnici otkrili su medijima da će Biden Putinu otvoreno zaprijetiti do sad najstrožim gospodarskim sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u ponedjeljak odbila jamčiti da SAD neće poslati svoje trupe u Ukrajinu u slučaju da Rusi izvrše invaziju, što ju je na konferenciji za medije upitala novinarka ABC-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare