čista energija

Google izbušio rupu u zemlji duboku 2.438 metara. Evo šta se crpi iz nje

Google je objavio uspješno pokretanje geotermalnog energetskog projekta koji energijom bez emisije karbona napaja podatkovne centre te kompanije na području Nevade. Kažu da poboljšani geotermalni sistem (EGS) isporučuje 24-satnu opskrbu energije bez ugljika. To je korak prema Googleovom cilju da svoje podatkovne centre i urede do 2030. u potpunosti napaja energijom bez ugljika.

Godine 2021. Google se udružio s pokretačem čiste energije Fervo Energy kako bi radili na projektu EGS-a. Za razliku od drugih izvora energije bez ugljika, kao što su sunce i vjetar, geotermalni projekti mogu raditi u bilo koje vrijeme (oni solarni, naprimjer, mogu uhvatiti energiju samo danju).

Fervo Energy postigao je novi rekord u geotermalnim rješenjima ranije ove godine, kada je njihov sistem postigao rekordan protok te izlaznu snagu za EGS. Bio je sposoban proizvesti 3,5 megavata električne energije, što je dovoljno za napajanje oko 2600 domova. Ovo je, piše Engadget, prvi put da je energetska firma dokazala da je EGS sposoban raditi na komercijalnom nivou.

Naučnici su pokušavali učiniti EGS učinkovitim još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Prirodni geotermalni sistem za proizvodnju energije zahtijeva mješavinu topline, propusnosti stijena i tekućine. U područjima u kojima ima dovoljno topline, ali nema dovoljno propusnosti, EGS je stvara bušenjem duboko u zemlju i ubrizgavanjem tekućine da stvori pukotine u stijeni.