POSTIGNUTA NAGODBA

Google mora izbrisati milijarde podataka o korisnicima koje je prikupio prilikom anonimnog pretraživanja

Anonimni način pretraživanja ipak nije bio potpuno anoniman.

Google mora izbrisati milijarde zapisa podataka koje je nepropisno prikupio praćenjem navika pretraživanja onih korisnika koji su za to izabrali anonimni način (engleski: Incognito mode). To je dio nagodbe na koju je tehnološki div pristao nakon što je 2020. godine podignuta tužba za lažno predstavljanje privatnog načina pregledavanja u Chromeu kao onog koji ne prikuplja takve podatke, piše CNN.

Prema sudskim dokumentima koji su u ponedjeljak podneseni saveznom sudu u San Franciscu, Google mora izbrisati "milijarde zapisa podataka" koji odražavaju privatne aktivnosti korisnika, ali i promijeniti obavijest koju korisnici vide svaki put kada pokrenu anonimno pretraživanje kako bi bili svjesni da se i tada prikupljaju neki od njihovih podataka. Iako naziv sugerira drugačije.

Osim toga, sljedećih pet godina Google će dopustiti korisnicima privatnog pregledavanja da blokiraju kolačiće trećih strana, a ni sam neće pratiti koliko ljudi bira takav način surfanja na internetu.

David Boies, advokat koji zastupa tužitelje, nagodbu smatra "historijskim korakom u zahtijevanju poštenja i odgovornosti od dominantnih tehnoloških kompanija." Googleov glasnogovornik José Castañeda je rekao za CNN da je kompanija "zadovoljna što može riješiti ovu tužbu, za koju su uvijek vjerovali da je neosnovana."

"Nikad ne povezujemo podatke s korisnicima kada koriste anonimni način. Sretni smo što možemo izbrisati stare tehničke podatke koji nikada ni nisu bili povezani s pojedincem i nikada nisu korišteni za bilo kakav oblik personalizacije", objašnjava Boies.

Dodao je kako su tužitelji izvorno željeli pet milijardi dolara, ali su na kraju pristali samo na nagodbu koja uključuje brisanje podataka. Korisnici i dalje mogu pojedinačno tužiti Google za odštetu.