INDUSTRIJA POLUVODIČA

Google ulaže dvije milijarde dolara u Maleziju

Google će uložiti dvije milijarde dolara u Maleziju kako bi smjestio prvi data centar kompanije u toj zemlji, objavila je vlada u četvrtak, što ga čini najnovijim tehnološkim titanom koji upumpava novac u regiju u potrazi za prilikama za rast.

Vlada je saopćila da će novac podržati 26.500 radnih mjesta u različitim sektorima u Maleziji, uključujući zdravstvo, obrazovanje i finansije, a dolazi nekoliko dana nakon što je premijer Anwar Ibrahim ciljao na najmanje 107 milijardi dolara ulaganja u industriju poluvodiča.

Anwar je u aprilu rekao da planira izgraditi najveći park dizajna integrisanih kola u jugoistočnoj Aziji, dok nudi poticaje uključujući porezne olakšice i subvencije kako bi privukao globalne tehnološke kompanije i investitore.

Ruth Porat, predsjednica i glavna investicijska direktorica Googlea i njegove matične firme Alphabet, rekla je: "Googleov prvi data centar i Google Cloud regija su naša najveća planirana investicija do sada u Maleziji - mjesto koje Google s ponosom naziva svojim domom već 13 godina.