Svijet

Gore društvene mreže: Građani bijesni zbog podrške Erdoganu u područjima pogođenim zemljotresom

građani hatay izbori

Neki građani Turske oglasili su se društvenim mrežama kako bi izrazili svoj bijes i razočaranje ljudima koji su glasali za Recepa Tayyipa Erdogana u potresom pogođenim južnim pokrajinama.

Uz kritiziranje vlade zbog očito sporog odgovora na potrese od 6. februara, mnoge pristalice opozicije očekivali su da će glasači u regiji podržati Kemala Kilicdaroglua gurajući ga da vodi u tamošnjem prebrojavanju glasova, javlja Al Jazeera.

U Kahramanmarasu, epicentru potresa, preliminarni rezultati koje je objavila Anadolu Agency pokazali su da je više od 71 posto glasova otišlo Erdoganu.

Jedan korisnik društvenih mreža rekao je: “To znači da se od sada ne trebamo osjećati loše zbog bilo koga. Ljudi sami određuju svoje sudbine”, rekao je jedan korisnik društvenih mreža govoreći o žrtvama potresa.

“Stvarno ne mogu vjerovati. Neću više biti tužan zbog većine njih [žrtava potresa]”, rekao je drugi korisnik društvenih mreža.

“Nakon potresa sam se prenapregao pokušavajući nešto učiniti. Pozlilo mi je od tuge. Oni [žrtve potresa] mogu otići zatražiti pomoć od AK stranke. Nema se šta reći”, dodali su.

Jedna je osoba rekla da im je žao samo djece koja su pogođena potresom, ali su inače izgubili suosjećanje s ljudima koji su pogođeni potresom.

“Osim zbog djece, više neću biti tužan ni zbog koga drugoga”, napisao je korisnik društvenih mreža na Twitteru.