Politika

Gotovo je sa igrama: Žestoko upozorenje Dodiku iz američkog Kongresa; “SAD neće dozvoliti ugrožavanje budućnosti BiH”

Čini se da su hazarderska politika i opasni potezi koji vuče član Predjsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik konačno izazvale reakcije na Zapadu i otvorile oči međunarodnoj zajednici da mora djelovati prije nego što
bude prekasno.

Dodiku i njegovim bližim saradnicima su nedavno uvedene sankcije, koje istini za volju ništa bitno ne mijenjaju, ali jasno stavljaju do znanja ko je glavni krivac za političku krizu u BiH, te nagovještavaju da će SAD krenuti u ofanzivu kako bi spriječile da se uruši ono što je stvarano posljednje dvije i po decenije.

Svjedoci smo da lideru SNSD dolazi sve više poruka sa Zapada koje ga jasno upozoravaju da odustane od svojih planova, te da se neće tolerisati njegove secesionističke ideje.

Jedna od posljednjih takvih poruka Dodiku stigla je od Ann Wagner, članice američkog Kongresa iz savezne države Missouri.

Wagner je u svojoj objavi na Twitteru napisala da je vršila pritisak da se uvedu sankcije Dodiku, te ga upozorila da SAD neće tolerisati ugrožavanje budućnosti BiH.

"Dodik bezobzirno potpiruje podjele i krizu u Bosni, prijeteći urušavanju onoga što je urađeno u godinama mira i ozdravljenja. Sankcionisanje Dodika, Putinovog igrača u regiji, šalje važnu poruku da SAD neće tolerisati akcije koje ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, multietničke države", napisala je Wagner.