Vijesti

Govedarica pitao RTRS: Ko vam je naredio da ignorirate novu aferu Milorada Dodika

Zašto RTRS šuti o skandalu “ikona” koji nam je kao narodu priuštio gospodin Dodik i samim tim, nažalost napravio veliku štetu i kolektivnu sramotu i ko Vam je naredio da ignorišete najnoviju aferu Milorada Dodika?

Ovo pitanje je uputio bivši predsjednik SDS i član Predsjedništva te stranke Vukota Govedarica u otvorenom pismu v.d. direktora JS RTRS Mladenu Brankoviću.

U pismu Govedarica navodi da “način, na koji se ova vlast a i institucija koju predstavlja Branković ponaša, neodoljivo podsjeća na metode kominterne u kojima ste Vi, koji vodite Radio televiziju Republike Srpske saučesnici režima”.

“Prinuđen sam da vam ovo sve kažem, jer se ne mogu oteti utisku da je RTRS ostao nijem po pitanju vijesti koja je obišla skoro pa cijeli svijet u kojoj je glavni junak član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ali ne zbog toga što je ugostio ministra inistranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, sa kojim je postigao nešto epohalno već zato što mu je poklonio ukradenu relikviju (Ikonu) koja je stara tri vijeka”, konstatuje Govedarica.

On podsjeća da je Javni servis ekskluzivno prenio vijest kako je gospodin Dodik šefu ruske diplomatije poklonio ikonu staru tri stotine godina ali u momentu kada vam nije bilo poznato da ikona predstavlja otudjeno kulturno- istorijsko blago države Ukrajine.

“Vi gospodine Brankoviću zahvaljujući podaništvu i servilnošću prema aktuelnoj vlasti, niste u stanju da objavite vijest da je gospodinu Lavrovu poklonjena ukradena ikona te da će šef ruske diplomatije vratiti poklon putem Interpola a sve evropske medijske kuće tu vijest uredno prenose unazad nekoliko dana”, kaže se u pismu.

Govedarica navodi da mu je žao što je gospodin Lavrov doživio neprijatnosti koje su mu priuštili članovi Predsjedništva, svi na svoj način.

“Ružno iskustvo po njega ali nadam se da mu je jedno jasno. Ako su njemu ovo sve uspjeli da priušte za manje od 24 sata, kako li je narodu sa njima živjeti svaki dan”, navodi Govedarica i dodaje:

“Pokušavam da zamislim da je neko od lidera opozicije ili recimo član Predsjedništva u prošlom mandatu (Mladen Ivanić) napravio takav skandal, da li bi RTRS ćutao ili bi likovao u svojim informativnim emisijama? Ne isključujem i razne specijal emisije gdje bi se kao na traci redali mnogi znani i neznani, pozvani i nepozvani koji bi govorili na tu temu? Vašoj režimskoj sreći ne bi bilo kraja, gospodine direktore”.

Govedarica poziva vrh RTRS, upravljačku strukturu, da javnosti objasnite zašto RTRS ćuti o ovom skandalu koji nam je kao narodu priuštio gospodin Dodik i samim tim, nažalost napravio veliku štetu i kolektivnu sramotu.

“Zamolio bih Vas, ako imate imalo dostojanstva, da nam svima u Republici Srpskoj, kažete ko Vam je naredio da ignorišete najnoviju aferu Milorada Dodika? Ili možda niste o svemu obaviješteni? Ali ako je tako, opet morate da se za trenutak zastidite a potom da smijenite odgovorne na RTRS-u”, navodi Govedarica u pismu Brankoviću.

Ako ništa ne preduzmete po pitanju odgovornosti za propuste koji su napravljeni po ovom pitanju onda će nam, kaže Govedarica, biti jasno da ste Vi najodgovornija ličnost koja je imala namjeru da spriječi na RTRS-u pravljenje štete vlastodršcima, te ste najdirektnije ugrozili načela profesionalnosti, objektivnosti i nezavisnosti na čemu počivaju svi slobodni mediji današnjice.

On je iznio i stav da se to u mnogim slučajevima, kada nije interes aktuelne vlasti koja je proteklih petnaest godina oličena u jednoj političkoj partiji i jednom čovjeku, nije vidjelo.

“Zbog toga ni Vi ni Vaši prethodnici ne možete sebi dati za pravo da se ljutite kada vam se prišije ružan epitet da ste bili i ostali režimska i poslušna televizija koja nikada nije imala hrabrosti da politici Milorada Dodika kaže makar nekada, jedno stidljivo i malo NE. Vjerujte puno bi značilo za instituciju na čijem čelu sjedite. Za demokratizaciju društveno političkih odnosa, svakako”, navodi Govedarica.

On smatra da u ovom slučaju treba smijeniti Brankovića sa pozicije v.d. direktora RTRS-a.

“Svakako, to bi bio zadatak Upravnog odbora koji je za tako nešto ima ovlaštenja. U suprotnom, trebalo bi postaviti pitanje i njihove odgovornosti”, konstatuje Govedarica.

On u pismu citira i riječi pjesnika Matije Bećkovića i navodi da će se možda i Branković složiti sa njim da su veoma opravdane riječi kada on kaže: – Postali smo kao luda djeca, svak nam može biti i otac i vođa!Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare