Grad Goražde nastavlja stipendiranje studenata

58

U Gradskoj upravi Goražde danas su potpisani ugovori o dodjeli stipendija za akademsku 2020/2021. godinu, studentima koji su stipendisti Grada Goražde.

Ugovore sa sedamnaest studenata koji su redovno upisali narednu godinu i time ostvarili pravo na stipendije, potpisao je gradonačelnik Ernest Imamović.

Studentica završne godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Merima Bečić istakla je da je stipendija jedan vid motivacije.

“Stipendista sam već tri godine i stipendija koju dobijamo od našeg grada je jedan vid motivacije za nas studente, kako bismo priveli kraju naše studije i vratili se u naš grad, te stečeno znanje uložili u ovu zajednicu”, kazala je Bečić.

Student treće godine Muzičke akademije u Sarajevu Safet Bučo naglasio je značaj dobijanja stipendije za nastavak školovanja.

“Ova stipendija mi mnogo znači, znači za sve studente i u ime svih studenata zahvaljujem prvenstveno Gradskoj upravi koja je našla sredstva i finansira sve studente koji su u potrebi. Moj naum je da se po završetku studija vratim u Goražde, definitivno to imam u planu i mislim da svi treba tako da razmišljamo”, kazao je Bučo.

Pomoćnik gradonačelnika za društvene djelantnosti i opću upravu Sanid Zirak naglasio je da će pored ovih 17 stipendija, putem javnog poziva u ovoj akademskoj godini biti dodijeljen i određen broj stipendija studentima koji studiraju fakultete koji su deficitarni kadar za Goražde.

“Danas su potpisani ugovori sa našim dosadašnjim stipendistima koji su dali redovno uslove za upis slijedeće godine studija. Radi se uglavnom o deficitarnim fakultetima i usmjerenjima, arhitekturi, mašinstvu, građevini, saobraćaju, elektrotehnici, jezicima, anglistici, germanistici. Nakon usvajanja gradskog budžeta uslijedit će javni poziv za nove studente, zavisno od iznosa sredstava, a naša namjera je da stipendiramo još 15 do 20 studenata”, kazao je Zirak.

Napomenuo je da su strateška opredjeljenja gradske administracije pružati finansijsku podršku studentima.

“Na taj način im pomažemo da privedu kraju svoje studije i kako bi se danas-sutra svojim potencijalom stavili u funkciju razvoja naše lokalne zajednice. Stipendije se kreću u rasponu od 150 do 200 KM. Gradska uprava je svih osam mjeseci za prethodnu godinu ispoštovala spram studenata i stipendije su bile redovne”, kazao je Zirak.