obrušila se fasada

Gradonačelnica Karić ogorčena nakon nesreće: Gdje je upravitelj zgrade? Sugrađanki poručujemo da tuži odgovorne

Karić Benjamina, Grad Sarajevo, Ljubiša Ćosić

Svi smo svjedoci današnjeg obrušavanja dijela fasade u centru grada, uslijed čega je povrijeđena naša sugrađanka, objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nakon nesreće u blizini Vječne vatre.

"Postavljam sada vrlo jasno pitanje, gdje je sve ove godine upravitelji zgrada? Gdje su sve ove godine vlasnici privatnih objekata?

I jedni i drugi su dužni i nadležni da se brinu o fasadama i drugim dijelovima objekata kako se ovakve situacije ne bi dešavale.

Grad Sarajevo je najmanje nadležan za rekonstrukciju fasada, ali smo završili čitav niz projekata, jer smo svjesni potrebe rekonstrukcije, ne samo iz estetskih, nego i sigurnosnih razloga.

Nesreća u centru Sarajeva

I bez obzira na to, vrlo često dobijamo upite zašto trošimo javni novac na fasade.

Zato pozivamo sve nivoe vlasti da nam se pridruže, da izdvoje sredstva za ovu namjenu i da nam pomognu da rekonstruišemo što veći broj objekata. Takođe, pozivamo i nadležne organe i druge subjekte u domenu izdavanja dozvola za izvođenje radova, da po svim zahtjevima postupaju promptno i izdaju potrebne saglasnosti za rekonstrukciju.

Grad Sarajevo je završio projekat rekonstrukcije Jatovog nebodera, radovi su procijenjeni na preko milion KM.

Našoj sugrađanki želimo brz oporavak i poručujemo da obavezno putem nadležnih organa tuži odgovorne, a Grad će pružiti svu potrebnu pravnu pomoć", poručila je gradonačelnica.