Vijesti

Gradonačelnica Sarajeva u Jasenovcu: Fašizam je neprevaziđeno zlo

Delegacija Grada Sarajevo predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić odala je danas počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

"Fašizam je neprevaziđeno zlo! Svu okrutnost tog zla Sarajke i Sarajlije su osjetile dva puta u prošlom stoljeću", navela je Karić.

“Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini. Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je bitno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili. Upravo to je bio cilj moje današnje posjete Jasenovcu u kojem su stradali i naši brojni sugrađani”, rekla je gradonačelnica Sarajeva.

Karić položila cvijeće

Tim povodom, u ime Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić, te zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Draganom Stevanovićem, odala je počast žrtvama u Jasenovcu.

“Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda ali su u ovom logoru smrti stradali i brojni Jevreji, Romi i svi oni koji su se usprotivili fašističkom režimu.

Delegacija Grada Sarajeva odala počast

Jasenovac i druga mjesta strašnih stradanja neka nam budu nauk da se fašizmu i zlu nikada ne smije popuštati. Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločini i svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima trebaju se poštovati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom. Danas sam se poklonila sjenama nevinih ljudi nad kojim je počinjen najveći zločin“, kazala je gradonačelnica Karić.