Politika

Gradonačelnik Mostara kaže da su bošnjački vijećnici krivi što ustaše još uvijek imaju ulice

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nedavno je prilikom posjete Izraelu obećao kako će se on i njegova stranka založiti da se u BiH ukinu nazivi ulica po fašistima i nacistima.

To je logično otvorilo i pitanje naziva ulica u Mostaru, gradu u kojem se nalazi gomila ulica koje nose imena po ustašama iz perioda NDH.

Taj slučaj sad su tematizirali i mostarski mediji blisku HDZ-u, pa su za komentar pozvani HDZ-ovci i sam gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Zanimljivo, kažu, da su za ustaške ulice u Mostaru krivi - Bošnjaci.

„Imena ulica koje se stavljaju u kontekst ustaškog režima trebaju biti izmijenjena, to je nedvojbeno. Taj proces predstavnici Hrvata zagovaraju već cijelo desetljeće. Nažalost nije bilo interesa bošnjačkih vijećnika u Gradskom vijeću 2012. godine da se to i realizira. Što je razlog tomu, može biti predmet analiza, ali izvjesno je da se na taj način kreiraju neke politike i atmosfera koja apsolutno ne predstavlja stav Hrvata”, rekao je gradonačelnik Kordi za portal Dnevnik.ba.

Vijećnik HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara Vlatko Marinović također tvrdi da nije do njih, nego to onih koji traže da se sporni nazivi uklone.

"Nažalost, teško je očekivati iskren i suvisao pristup ovom pitanju od strane onih koji u sredinama gdje su apsolutna većina ne samo ulicama, nego i obrazovnim ustanovama daju imena po visokim handžar-funkcionarima NDH, dok se u Mostaru sjete zgražati na nazive nekoliko ulica, usput ne predlažući ništa konstruktivno u svrhu konačnog odmaka od svih zločinačkih i totalitarnih režima, njihovih obilježja i predstavnika. Klub vijećnika HDZ-a BiH će svakako tražiti ozbiljan i sustavan pristup ovom problemu, a na pitanje – jesmo li za izmjenu spornih naziva ulica, odgovor smo dali još prije 10 godina. Pitanje je jesu li to spremni podržati ostali”, rekao je Marinović.