Jogurt je postao sastavni dio doručaka i međuobroka, a njegova popularnost samo raste. Prehrambeni stručnjaci kažu da i grčki i obični jogurt mogu biti zdravi dodaci prehrani, no njihove nutritivne vrijednosti se razlikuju.
Grčki jogurt vs. obični jogurt
Koji je bolji za tebe? Jesi li tim grčki jogurt ili više voliš obični jogurt? U svakom slučaju, možda te zanima koji mliječni proizvod ima bolju nutritivnu vrijednost.
I 'obični' i grčki jogurt bogati su kalcijem i probioticima koji podržavaju zdravlje probavnog sistema. Preporučuje se provjeriti nutritivne oznake tražeći riječi "žive i aktivne kulture", jer one označavaju korisne probiotike.
Budući da većina uzima jogurt za doručak ili kao međuobrok, najbolje je odabrati one nezaslađene ili s manje dodanih šećera. I grčki i obični jogurt mogu se konzumirati sami ili lako uklopiti u mnoge recepte kao zdravi dodatak prehrani.
Nutritivne vrijednosti običnog jogurta
Porcija od tri četvrtine šolje (1,7 dl) običnog nemasnog jogurta sadrži oko 100 kalorija i 10 grama proteina. Jogurt može biti zdrav izbor kada se kombinira s namirnicama koje sadrže više proteina, jer 1,7 dl nije dovoljno za potpuni obrok.
Dodavanje orašastih plodova ili sjemenki je jednostavan način za povećanje unosa proteina, a može se koristiti i kao dodatak drugim namirnicama, poput zobenih pahuljica.
Tražite li najzdraviji jogurt, pogledaj nutritivnu oznaku radi sadržaja proteina i dodanih šećera. Idealno je da su dodani šećeri što bliže nuli, a sadržaj proteina što veći. Obični jogurt općenito je odličan izbor i nema značajnijih nedostataka, ali treba provjeriti nutritivnu oznaku zbog drugih nepoželjnih sastojaka.
To uključuje dodatke kao što su visoko fruktozni kukuruzni sirup, bojila za hranu, modificirani škrob, želatin, jabučna kiselina, kalijev sorbat i modificirani kukuruzni škrob. Većina ovih sastojaka koristi se kao konzervansi i smatraju se sigurnima za konzumaciju, ali manje je uvijek bolje.
Grčki jogurt prolazi kroz proces cijeđenja koji uklanja sirutku, čineći jogurt gušćim i bogatijim proteinima po porciji. Porcija od tri četvrtine šolje (1,7 dl) nemasnog grčkog jogurta sadrži oko 18 grama proteina i 100 kalorija. Proces cijeđenja čini grčki jogurt nutritivno gušćim, što znači da ima više hranjivih tvari po porciji.
Grčki jogurt također sadrži upola manje ugljikohidrata od običnog jogurta. Zbog visokog sadržaja proteina i prirodnih probiotika, često se hvali kao zdrav izbor.
Kao i kod običnog jogurta, preporučuje se provjeriti deklaraciju grčkog jogurta radi provjere količine umjetnih zaslađivača i dodanih šećera. Također, provjeri spominje li oznaka proizvoda bakterijske sojeve kao što su streptococcus thermophilus i lactobacillus bulgaricus, što dodatno doprinosi transparentnosti. Crijevni sustav voli te dobre bakterije.
Je li grčki jogurt zdraviji od običnog?
Oba jogurta mogu biti zdravi izbori jer su izvrsni izvori kalcija, probiotika, vitamina D i drugih bitnih vitamina. Općenito ipak se daje prednost grčkom jogurtu kao zdravijem izboru.
Ne samo da ima više proteina, da te brže zasiti i duže drži sitim, već sadrži i manje natrija, što je veliki problem u prehrani većine.
Grčki jogurt je bolji i zahvaljujući višem sadržaju proteina. Dovoljan unos proteina tokom dana je važan za rast i oporavak mišića, hormonsku funkciju i sitost.
Također, grčki jogurt sadrži manje laktoze (ali nije potpuno bez laktoze!), manje ugljikohidrata i malo prirodnog šećera. Stoga ljudi koji su intolerantni na laktozu obično bolje podnose grčki jogurt zbog uklanjanja sirutke tokom prerade i probiotika koji podržavaju probavu laktoze.
Ako želite povećati unos kalcija, obični jogurt je bolji izbor jer sadrži značajno više kalcija nego grčki jogurt.
Ponovimo još jednom, želite kupovati jogurte koje imaju minimalno ili nimalo dodanih šećera, umjetnih zaslađivača i nepotrebnih dodataka. Mnogi nutricionisti smatraju obični, nezaslađeni jogurt idealnim izborom, a uvijek ga možete obogatiti dodacima poput svježeg voća, orašastih plodova ili malo kikiriki puter.
Orašasti plodovi, nezaslađena granola ili sjemenke poput konoplje, chia ili bundeve u jogurt će dodati vlakna. A ako moraš zasladiti jogurt, prirodni zaslađivači poput meda ili voća su dobar način dodavanja okusa.