Vijesti

Grlić Radman o posjeti Dodika Moskvi: Političari u BiH trebaju shvatiti da im je budućnost u EU-u i NATO-u

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako očekuje da će sve političke snage u Bosni i Hercegovini shvatiti da je budućnost te zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.

"Potrebno je raditi s politučarima iz Bosne i Hercegovine kako bi ih se odvratilo od onih politika koje nisu evropske.

Siguran sam da će svi političari u BiH shvatiti da je jedina budućnost BiH u članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u”, rekao je Grlić Radman.

Snažnija prisutnost u regiji

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da komentira najavljenu posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Moskvi.

Grlić Radman je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članicama. Njima su se za radnim ručkom pridružile i njihove kolege sa zapadnog Balkana.

Ministar je rekao da Hrvatska kao neposredni susjed BiH snažno pridonosi jačanju svijesti o važnosti da Evropska unija bude snažnije prisutna u regiji.

Grlić Radman je kazao da je pitanje zapadnog Balkana i evropske perspektive tih zemalja postalo još važnije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Istaknuo je potrebu da se sve zemlje iz toga područja usklade s vanjskom poliitkom EU-a, posebno u pogledu odluka koje je EU donio vezano uz pomoć Ukrajini i sankcija Rusiji.

Srbija je jedina zemlja zapadnog Balkana koja se odbija uskladiti s Evropskom unijom i uvesti sankcije Rusiji.

Strateški izbor

Na to je ukazao i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Pozdravljamo strateški izbor onih zemalja iz regije koje su u potpunosti usklađene sa sankcijama. Ukazali smo i onima koje nisu usklađene, a tu spominjem Srbiju, da održavanje bliskih veza s Rusijom nije kompatibilno s njenim pristupanjem EU-u i da je to štetno i za njihov nacionalni interes”, rekao je Borrell.

Ministar Grlić Radman je rekao da je pozvao kolege iz EU-a da daju podršku kako bi BiH što prije započela s pristupnim pregovorima.

“Mislim da je to BiH zaslužila, učinila je znatne pomake”, rekao je Grlić Radman ističući važnost da jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Grlić Radman je dodao da zemlje zapadnog Balkana trebaju njegovati dobrosusjedske odnose između sebe i sa članicama EU-a s kojima graniče.