Šef diplomatije Hrvatske

Grlić Radman: Očekujem pozitivan izvještaj EU za BiH. Hrvatska je primjer za zemlje zapadnog Balkana

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je kako očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu u martu te da smatra kako je taj rok dovoljan da ispunimo kriterije koji su nam postavljeni kako bi se otvorili pregovori o članstvu.

U deset godina članstva u EU-u Hrvatska se pokazala kao "uspješna priča” s velikim iskustvom, rekao je hrvatski ministar.

"Upravo se Hrvatsku uzima kao primjer ostalim zemljama koje žele ostvariti evropsku perspektivu”, istakao je.

Govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuo je kako je promicanje regionalne stabilnosti „važnije nego ikada” i dodao da se države koje žele članstvo u Uniji moraju uskladiti s njezinom vanjskom politikom jer se "ne može sjediti na dvije stolice”.

Grlić Radman je na prijemu za strane ambasadore kazao kako je Hrvatska primjer za države koje žele članstvo u Evropskoj uniji te je među prvima po ispunjavanju kriterija za članstvo u OECD-u.

Na kraju “godine velikih postignuća” ministar vanjskih i evropskih poslova RH ponovio je kako je Hrvatska 2023. ušla među samo šesnaest država koje su istovremeno članice šengenskog prostora, eurozone i NATO-a saveza, i sada od vanjskopolitičkih ciljeva predstoji samo članstvo u prestižnoj Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Među prvima smo što se tiče ispunjavanja kriterija implementacije zakona, politika i praksi”, izjavio je Grlić Radman novinarima. Kandidatkinje za članstvo u OECD-u sa sjedištem u Parizu su još Argentina, Brazil, Bugarska, Peru i Rumunjska, prenosi Hina.