Region

Grlić Radman: Ovo je provokacija, Srbija se nije suočila sa proslošću, Vulinove izjave su skandalozne

Vlada Republike Hrvatske zabranila je ulazak predsjednika Srbije u Hrvatsku s ciljem posjete Jasenovcu zbog zaobilaženja standardnih diplomatskih protokola od srbijanske strane, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Povodom najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o svom posjeti spomen-području Jasenovac, ali i Pakracu, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je izvanrednu konferenciju za medije ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministar Grlić Radman je izjavio kako je MVEP neslužbeno, preko nestandardnih kanala diplomatske komunikacije saznao da predsjednik Vučić ima namjeru danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, što je nazvao neprihvatljivim.

Ministar Grlić Radman je naveo dio diplomatske note koja je u petak uručena Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, u kojoj se ističe da je svaki posjet stranih dužnosnika potrebno najaviti putem službenih kanala te kako je od hrvatske strane "neprihvatljivo i nedobronamjerno shvaćeno" zaobilaženje službenog protokola od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Takav posjet nije iskren, nije odavanje pijeteta žrtvama, nego je motiviran unutarpolitičkim potrebama unutar Srbije uoči formiranja vlade", ocijenio je hrvatski ministar.

Dodao je kako se Vlada RH, unatoč ovakvim provokacijama, i dalje zalaže za normalizaciju i razvijanje dobrih odnosa sa Srbijom.

"Žrtve su ovdje sredstvo, a ne cilj", poručio je Grlić Radman i dodao:

"Srbija se još uvijek nije suočila s prošlošću, ni 30 godina nakon završetka Domovinskog rata.".

Hrvatska otpravnica u ambasadi u Srbiji pozvana je danas u srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova kako bi joj se uručila diplomatska nota na ovu temu, no notu je odbila primiti, naveo je Grlić Radman.

Nakon zabrane koju je Hrvatska izrekla srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je kako se od danas službeno uvode posebne mjere ulaska hrvatskih dužnosnika u Srbiju.

"Izjave gospodina Vulina su skandalozne"

"Izjave gospodina Vulina su skandalozne, besprimjerne. One samo pokazuju nervozu koja vlada među srpskim političarima", rekao je. "Želimo vidjeti gospodina Vučića, ali trebaju prethoditi iskren dijalog i najava", rekao je. 

"Osuđujemo svaki zločin, poklanjamo se svakoj žrtvi, ali to isto očekujemo i od srpske strane", rekao je.

"Neko želi doći, o tome nikoga ne obavijesti. Postoje neslužbene informacije koje mi saznajemo. Hrvatska vlada je uključiva, mi smo uključivo i tolerantno društvo, ali ovdje je prekršen protokol, uobičajena procedura. Ne može se reći da je privatan posjet posjet Jasenovcu, Pakracu i još ko zna gdje. Ovo je bilo poprište zločina prije 30 godina. Ovo što Vulin govori je zamagljivanje velikosrpske politike", rekao je.

"Trebalo se iskomunicirati sa službenim vlastima Republike Hrvatske", rekao je još Grlić Radman na presici.