Reakcije

Grmuša: Krah vladavine prava u Republici Srpskoj i BiH

"I dok je jasno da se pravna anarhija kada je riječ o dualizmu pravnih propisa u Republici Srpskoj nastavlja, svjedoci smo da se danas priprema i najbrutalnije kršenje ustavno-političkih prava od 1945. godine."

Rekao je ovo Milko Grmuša, potpredsjednik PDP, ističući da gašenjem bankovnih računa Srpskoj demokratskoj stranci i ćutanjem svih relevantnih organa i institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju Bosn i Hercegovine i Republičku izbornu komisiju, oko toga na koji način će SDS da učestvuje na lokalnim izborima, praktično se priprema teren ne samo za to da se SDS onemogući učešće na izborima, nego i građanima da glasaju za tu stranku.

– Time se direktno krši osnovno pravo ljudi i građana ne samo da budu birani, već i da biraju. Ističem da je to jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i čitavim nizom međunarodnih dokumenata koji se direktno primjenjuju u pravnom poretku u BiH – kaže Grmuša za Srpskainfo.

Grmuša navodi da je apsolutno nezabilježeno u demokratskoj praksi da se ljudima bez na zakonu sprovedene procedure gašenja političke stranke onemogućuju pravo da biraju kandidate te stranke, odnosno da budu birani ispred te iste stranke.

– U konkretnom slučaju, ako se SDS ne omogući učešće na izborima, najmanje oko 100.000 građana Republike Srpske i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju i budu birani u organe vlasti. Pozivam sve nadležne organe, uključujući CIK i RIK, da pod hitno Srpskoj demokratskoj stranci dostave pravno rješenje koje postoji i čiji draft sam im na raspolaganju da uručim ako sami ne umiju da ga napišu, a na osnovu kojeg će SDS ravnopravno i u punom pravno-političkom kapacitetu da učestvuje na lokalnim izborima – kaže Grmuša.

U suprotnom, navodi Grmuša, ako se to ne učini, svi nadležni organi i njihova odgovorna lica rizikuju ne samo ozbiljnu krivičnu odgovornost, već bi takvi izbori, sprovedeni flagrantnim kršenjem ustava, bili nelegalni, nelegitimni i predstavljali bi krah ne samo vladavine prava u Republici Srpskoj i BiH, nego bi kompromitovali demokratski integritet relevantnih međunarodnih faktora koji se na osnovu Dejtonskog sporazuma bave i garantuju vladavinu prava u BiH.