burna karijera

Guardiola je ratovao sa svjetskim zvijezdama. Zlatan mu je poručio: “Kupio si Ferrari, ali ga voziš kao Fiat”

Nema sumnje da je Pep Guardiola jedan od najboljih trenera svih vremena. Međutim, katalonski stručnjak nije stigao tu gdje je danas, a da se usput nije posvađao s nekim od slavnih fudbalera.

Guardiola je jedan od najzahtjevnijih trenera u svijetu i njegov iscrpno detaljan pristup ne pogoduje uvijek igračima na pravi način.

I to je i danas slučaj u engleskom i evropskom prvaku Manchester Cityju.

Bacili smo pogled na pet igrača s kojima se Guardiola (53) vodio slavne svađe tokom trofejne karijere u kojoi je ugrabio više od 30 velikih titula, uključujući tri u evropskoj Ligi prvaka:

Joao Cancelo

Guardiola je poslao oštru poruku da apsolutno niko nije neophodan u Cityju, dopustivši Joau Cancelu da ode na posudbu u njemački Bayern Minhen u januaru prošle godine.

U to je vrijeme to izgledalo kao riskantan manevar, s obzirom da je to jedino područje njegove ekipe koje nema opcija svjetske klase.

Pogotovo jer je Cancelo izgledao kao jedan od najboljih bekova na svijetu, jedan od Cityjevih najopasnijih i najkreativnijih igrača.

Međutim, Guardiolin potez je bio opravdan. Njegova je ekipa izbacila Cancelov Bayern iz Lige prvaka i na kraju osvojila i englesku i evropsku titulu. Dakle, Cancelo - ko?

Kasnije su se pojavile priče koje su sugerirale da je Cancelo remetio atmosferu u svlačionici.

Zlatan Ibrahimović

“Kupio si Ferrari, ali ga voziš kao Fiat.”

Bile su to poznate Ibrahimovićeve riječi nakon rada s Guardiolom.

Španska Barcelona je dala gotovo 70 miliona eura da dovede Ibrahimovića još 2009. i nije trebalo dugo prije nego što su se Pep i Zlatan sukobili.

Slavni švedski napadač bosanskohercegovačkih korijena je izdržao samo jednu sezonu u Španiji prije nego što se vratio u Italiju.

"Kao trener, bio je fantastičan. Kao osoba nemam komentara na to, to je nešto drugo. On nije muškarac, nema se što više reći”, objasnio je Ibra.

Samuel Eto'o

“Moje iskustvo s Pepom u Barceloni bilo je kakvo je bilo, ali na ličnom nivou nije bilo ono čemu smo se nadali. Mnogi igrači su rekli isto o njemu.”

Kamerunac Eto'o je bio jedan od napadača velikog imena s kojim je Guardiola teško održavao odnos.

Eto'o se na kraju posljednji smijao jer je njegov italijanski Inter osujetio Barceloninu odbranu titulu u Ligi prvaka, pobijedivši ih u polufinalu.

"Ne mogu usporediti Mourinha s Guardiolom, jedan od njih nije mogao osvojiti Ligu prvaka s Bayern Münchenom, a drugi je to uspio s Portom", poručio je kamerunski napadač.

Yaya Toure

Toure je napao Guardiolu u intervjuu za France Football gdje je rekao:

"Kada shvatite da ima problema s Afrikancima, gdje god ide, postavljam sebi pitanja."

Otkako je dao te komentare, sam Toure se izvinjavao španskom treneru i rekao da je požalio zbog svojih prvobitnih komentara.

Toure je kasnije rekao za The Athletic:

Guardiola je radio s Toureom i u Barceloni i u Manchester Cityju, a ipak nikada nije izvukao najbolje iz veznjaka reprezentacije Obale Slonovače.

Cesc Fabregas

Guardiola je proveo jednu sezonu radeći s Fabregasom u Barceloni i neke su zanimljive istine izašle na vidjelo otkako je obojica napustili slavni klub.

Fabregas je 2020. u Marci priznao:

“Ne (sadašnji odnosi, op. a.), ne, s Pepom baš ništa. Ne znam je li razočaranje Pepom obostrano. Dogodile su se stvari, ali radije neću o tome govoriti.

Pep je bio moj idol od djetinjstva. Od njega sam možda najviše naučio.”