jeste li znali

Guljenje nije dovoljno: Zašto bismo trebali oprati bananu, lubenicu ili avokado prije jela?

Da trebamo prati jabuke ili grožđe prije jela jasna je stvar, ali perete li banane?

Da trebamo prati jabuke ili grožđe prije jela jasna je stvar, ali perete li banane? A lubenice ili avokado? Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da bismo prije jela trebali prati i plodove s debelom korom koju inače gulimo i bacimo.

Debela kora voća ili povrća otežava prolaz bakterijama ili prljavštini, ali prilikom rezanja, oštrica noža može ih gurnuti u unutrašnjost pa stručnjaci savjetuju da bismo zbog toga trebali prati plodove prije konzumacije. Osim toga, bakterije s ruku nakon guljenja lako možemo prenijeti na predmete koje svakodnevno koristimo - poput mobitela, pa stoga u konačnici lako mogu završiti u ustima, očima ili nosu.

I dok ćemo prljavštinu vidjeti na kori voća i povrća, zaostali pesticidi ili pak salmonela nisu nužno vidljivi, što potvrđuje Američka agencija za hranu i lijekove koja je pronašla listeriju i salmonelu na avokadu.

Pranje neće učiniti hranu sterilnom niti posve sigurnom, ali tako možemo smanjiti rizik od zaraze, kao i ukloniti pijesak, štetočine, pesticide, herbicide ili voštani sloj.

Chef Joshua Resnick napominje da pere sve namirnice koje nareže, čak i one koje guli, poput mrkve ili luka.

"Ne znamo kroz šta su sve namirnice prošle. Od zemlje do stola mogle su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine ili zagađivača", kaže chef Joshua Resnick.