Politika

Hadžiabdić: 300 građana kažnjeno po 500 KM za kršenje mjera

U Kantonu Sarajevo novčanom kaznom u iznosu od 500 KM zbog kršenja mjere zabrane kretanja zbog pandemije koronavirusa Covid-19 u vrijeme policijskog sata kažnjeno je više od 300 osoba, kazao je danas glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Također, u više od 20 slučajeva prekršajno su sankcionirane osobe starije od 65 koje nisu poštovale zabranu kretanja izdatu od Federalnog štaba civilne zaštite te je u pet slučajeva podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv maloljetnih osoba koje nisu poštovale zabranu kretanja.

"Pored činjenice da će te osobe prekršajno odgovarati, kada su u pitanju maloljetnici, prekršajno mogu odgovarati i njihovi roditelji zbog propuštanja dužnog staranja ukoliko se utvrdi da je to razlog zbog činjenja prekršaja i bit će sankcionirani iznosom od 400 do 1.200 KM u skladu s odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS", pojasnio je Hadžiabdić.

Glasnogovornik MUP-a referirao se upravo na prekršaje koji su počinili mlađi od 18 godina i stariji od 65 godina, naglašavajući da su te naredbe obavezujuće i policija ih provodi, ali nije u mogućnosti napraviti izuzetke niti su ovlašteni da ih tumače.

Apelirao je na sve da se u potpunosti pridržavaju izdatih naredbi jer osim što se izvođenjem djece iz kuće riskira zdravlje djece riskira se i da budu prekršajno sankcionirani od policijskih službenika, a to je ujedno i nekorektno prema discipliniranim građanima koji poštuju naredbe.

"Razumijemo potrebu da se djeca izvedu vani, ali moramo se pridržavati naredbi koje su obavezujuće za sve osim u izuzetnim slučajevima, a to su samo oni slučajevi koji zahtijevaju hitnost, odnosno neodložnu potrebu da se dijete odvede do zdravstvene ustanove ili neke druge potrebe koja je hitnog karaktera", istaknuo je Hadžiabdić.

Najavio je da će Uprava policije u narednom periodu provoditi aktivnosti na izvršavanju mjere prinudne izolacije za sve one koji krše mjere izolacije izrečene od inspekcijskih organa, a pored prinudnog odvođenja u objekat za to namijenjen oni će snositi sankcije u skladu s važećim zakonima koji definiraju tu oblast.