Predsjednik VSTV-a

Halil Lagumdžija za Raport: Krpimo pravosudni sistem da ne zatrokira, nikome normalnom nije u interesu da imamo ljude povezane s kriminalom

U razgovoru pojašnjava i zbog čega je važno da što prije počne s radom odjel pri VSTV-u koji po zakonu mora provjeravati izvještaje o imovini i potencijalnom sukobu interesa nosilaca pravosudnih funkcija

U Bosni i Hercegovini je sve moguće pa i to da još u septembru prošle godine na snagu stupe izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, a da se ni osam mjeseci nakon toga taj zakon ne može provesti, što BiH direktno vodi u pravnu nesigurnost i potencijalni kolaps pravosudnog sistema.

Na tu opasnost je upozoreno i prošle sedmice iz Vijeća, no kako je u razgovoru za Raport kazao Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH iz izvršne i zakonodavne vlasti kojima su se prevashodno obratili, još nema nikakve ni reakcije ni odgovora na njihov apel.

Razlog zbog kojeg se pravosudni sistem u BiH, uključujući i VSTV našao pred potencijalnom blokadom rada i djelovanja jeste taj što još nije formiran Odjel za provođenje postupka po izvještajima. Riječ je o odjelu koji između ostalog treba vršiti provjere izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca prije njihovog preuzimanja dužnosti.

S obzirom na to da nijedan tužilac ili sudija u BiH ne može preuzeti dužnost dok mu Odjel ne provjeri podatke o imovini i eventualnom sukobu interesa, a Odjel još nije zaživio, jasno je da je u pitanju opstrukcija rada pravosuđa u BiH koje je ionako opterećeno problemima i aferama.

Što prije obezbijediti sredstva za rad Odjela

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a za Raport kaže da je VSTV proveo sve procedure iz svoje nadležnosti, te da je ministar pravde BiH, Davor Bunoza na sastanku u VSTV-u u novembru prošle godine, a kojem je prisustvovao i predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH kazao da će finansijski problem uspostave Odjela biti riješen.

„Mi smo na vrijeme usvojili Pravilnik u vezi sa izvještavanjem o imovini i interesima, te Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV-u BiH i inicirali smo popunjavanje Odjela za provođenje postupka po izvještajima prema nadležnim tijelima. Nakon toga smo ministru Bunozi rekli da nam trebaju još samo finansijska sredstva i tada nam je rečeno da će u roku od sedam dana biti sve završeno. To je bilo u novembru prošle godine, a do danas sredstva za rad Odjela nisu odobrena“, pojašnjava Lagumdžija.

Lagumdžija kaže da u VSTV-u smatraju da se ovaj problem može riješiti ako se u najkraćem mogućem roku odobre potrebna finansijska sredstva za početak rada Odjela, u kojem treba biti zaposleno 14 osoba.

„To se može riješiti ili usvajanjem budžeta institucija BiH ili donošenjem odluke o odobrenju dodatnog zapošljavanja u skladu sa procedurom koju smo mi već pokrenuli pred Vijećem ministara BiH", kaže Lagumdžija za Raport, dodajući da bez jednog od ta dva uvjeta ni Agencija za državnu službu neće raspisati nijedan konkurs po zahtjevu VSTV-a.

U međuvremenu, VSTV je uputio Ministarstvu pravde BiH Inicijativu za izmjenu Zakona o VSTV-u BiH u kojoj su predložena rješenja koja omogućavaju nesmetano funkcionisanje VSTV-a BiH u narednom periodu, te efikasan rad pravosuđa BiH do uspostave Odjela za provođenje postupka po izvještajima.

„Ovo što mi tražimo je faktički „krpljenje“, sistema da ne zatrokira skroz, zato pozivamo predstavnike izvršene i zakonodavne vlasti da, čim prije, usvoje izmjene Zakona o VSTV-u BiH predložene u Inicijativi, a istovremeno i da se obezbijede sredstva za nesmetano funkcionisanje Odjela.

Ako ne bude formiran Odjel za provođenje postupka po izvještajima, Lagumdžija pojašnjava da će biti ugrožen i rad VSTV-a.

„Provjere koje treba vršiti taj odjel odnose se i na članove VSTV-a. A, u februaru naredne godine za pet članova VSTV-a ističe mandat, a Zakon kaže da i oni članovi koji su već bili u Vijeću ne mogu raditi ako nisu prošli provjere . Svi konkursi za pravosudne funkcije, a koje ADS, ponavljam neće objaviti bez da su u budžetu osigurana sredstva ili bez posebne odluke Vijeća ministara BiH o odobrenju dodatnog zapošljavanja zahtijevaju vrijeme.

Jer, prvo ADS provodi konkurs koji traje 30 dana ,nakon čega se provode procedure koje traju i pet-šest mjeseci, nakon čega idu vrlo stroge provjere pred Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH. Sve te procedure iziskuju vrijeme i ukoliko bismo sad dobili sredstva za uspostavu Odjela mi bismo morali urgirati da se one ubrzaju, ali bez uticaja na kvalitet onog što nadležne institucije rade u tom procesu provjera.

Stoga je važno ovaj problem riješiti što prije, ali ključ je da se odobre sredstva, sve drugo je „krpljenje“ i davanja prostora da se neko igra sa sistemom", naglašava Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a izražavajući optimizam da će izvršna i zakonodavna vlast u BiH imati sluha za alarmantnost ove situacije.

Prioritetno ispitati navode o povezanosti tužilaca i sudija s kriminalcima

Halila Lagumdžiju, predsjednika VSTV-a pitali smo i šta Vijeće kao krovna pravosudna institucija može učiniti u pogledu sve češćeg spominjanja tužitelja i sudija, odnosno nositelja pravosudnih funkcija u kontekstu povezanosti s kriminalnim grupama i narko kartelima.

„Na posljednjoj sjednici VSTV-a, u dijelu sjednice zatvorenom za javnost, razmatrali smo informacije o medijskim izvještajima u kojima se nosioci pravosudnih institucija dovode u vezu sa zloupotrebama. Mi u VSTV-u smo saglasni da to treba biti u fokusu rada agencija za provođenje zakona i nadležnih tužilaštava i da to treba biti prioritet. Jer, nikom normalnom i zdrave pameti, nije u interesu da neko ko se dovodi u vezu s kriminalom da bude nosilac pravosudne funkcije i zato smatramo da se to prioritetno razriješi.

Ako je neko kriv da se poduzmu mjere, ako nije kriv da skinemo ljagu s imena tih ljudi. Ali to se može riješiti samo kroz sistem, ne pričom, nego provođenjem određenih faza. Prva faza je istraga, ako istraga nešto pokaže, onda ide suđenje. VSTV može suspendovati nekog nosioca pravosudne funkcije, ali tek po zahtjevu ovlaštenog lica. Sve mimo sistemskog djelovanja je miješanje u rad drugih institucija, ali VSTV jeste stava da prioritet treba biti istraga o eventualnim nezakonitostima nosilaca pravosudnih funkcija", zaključio je za Raport Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.