evropska liga

Halilhodžić o lošoj uspomeni iz Zagreba: Kad se sjetim, među Dinamovim navijačima bilo je ‘pola’ Mostara, Veležovih navijača

Dinamo je te sezone bio 'krcat' strancima: Cufre, Tonel, Etto, Calello, Sammir, Beqiraj, Slepička, Ibanez, Morales… A uz iskusnog Bišćana stasali su Vrsaljko, Kramarić, Badelj, Tomečak, Kovačić, Badelj, Ademi… Na klupi je sjedio legendarni Vahid Halilhodžić.

U prvom kolu Evropske lige Dinamo je u grupi pobijedio Villarreal, potom je uslijedio poraz u Solunu, pa dvije utakmice protiv Club Bruggea, u kojem je uzeo četiri boda. I zamirisalo je 'proljeće'. Bez obzira na poraz od Villarreala u Španiji. U toj utakmici Bišćan je zaradio crveni karton i morao je propustiti ključni ogled protiv PAOK-a u Zagrebu. Jer Dinamo je za prolazak trebao pobjedu.

'Sjećam se tih utakmica. Kako i ne bi kad su mi one možda i jedine loše uspomene iz perioda rada u Dinamu. Kad se sjetim na kakav smo način ispali…', rekao je Halilhodžić za tportal.

'Bili smo bolji suparnik u obje utakmice. Čak i u Solunu. Dominirali smo, PAOK nam je jednom ušao u 16-erac, a onda smo iz, pa rekao bih i autogola, doživjeli poraz. Utakmica u Maksimiru igrala se sredinom decembra. Mislim da je bilo -16°C, teren zaleđen. A UEFA nije dozvolila da se pomakne na proljeće. Uvjeti su bili očajni i, jasno, na takvom terenu bilo je nemoguće igrati. S time da smo i u toj utakmici bili bolji, ali su Grci iz kontre ipak zabili gol. Sjećam se da je među Dinamovim navijačima bilo i 'pola' Mostara, odnosno Veležovih navijača. Bilo mi je strašno žao nakon poraza, jer bila je to prilika da nakon dugo godina čekanja Dinamo 'prezimi' u Evropi.'

Na konstataciju da Dinamo nikako da uhvati pravi ritam. Bljesne protiv Betisa, ali onda kiksa protiv Osijeka, Halilhodić kaže:

'Očito u tim evropskim utakmicama dobiju inspiraciju. Znam, ne trebaš ih dodatno motivirati u takvim utakmicama, koje itekako puno znače klubu u svakom kontekstu, sportskom, finansijskom… Vjerujem da će i sada biti tako.'

Uoči utakmice Dinamo PAOK kaže da cijeni da je grčki nogomet iza hrvatskog.

"Ali, PAOK je odličan, ima pozitivnu atmosferu oko ekipe. Dakle ozbiljna je ekipa, ali ako Dinamo bude ozbiljan, a nema razloga ne biti, vjerujem da će napraviti još jedan evropski iskorak', rekao je Vaha Halilhodžić.