'Opšti haos'

Halilović o stravi u Tuzli: Je li moguće da komšije ništa nisu čule? Pa žena i dvoje djece je ubijeno!

Poslije zločina u Gradačcu izjavila sam da očekujem sve gore. Voljela bih da sam pogriješila..., navodi potpredsjednica komisije za ravnopravnost spolova GV Tuzla

Rusejla Halilović, članica i potpredsjednica komisije za ravnopravnost spolova GV Tuzla, oglasila se nakon stravičnih i uznemirujućih dešavanja koja su ponovno potresla Tuzlu.

Posljednji slučaj desio se sinoć kada je muškarac počinio samoubistvo skokom sa zgrade, a danas su u njegovom stanu pronađena još tri tijela koja pripadaju njegovoj supruzi i dvoje malodobne djece, za koje se sumnja da ih je on prethodno ubio pa nakon toga izvršio samoubistvo.

Halilović se pita ima li kraja ovim strašnim dešavanjima u našoj zemlji kojima svjedočimo iz dana u dan, a njenu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

"U nevjerovatnoj epidemiji bezumlja, femicida, ubistava, samoubistva zadnjih mjeseci, čovjek ostaje bez teksta. Politička situacija i sami političari na višim nivoima vlasti raspamećuju i onako već raspamećen narod.

Poslije gnusnog zločina u Gradačcu, Brčkom, Kaknju, Lukavcu, naselju Podgajevi u Opštini Živinice, Tuzli kada je gnusno ubijena Amra Kahrimanović, sinoć opet Tuzla, cijela porodica i nema nikakvog rješenja, niti izlaza.

U mojoj izjavi od 14.8.2023. poslije zločina u Gradačcu, izjavila sam da očekujem sve gore. Voljela bih da sam pogriješila. Ovo je jezivo šta se dešava. Cijele porodice bivaju ubijene a ubica izvrši samoubitstvo. Ovaj ubica i samoubica je nekad radio na Onkološkom odjeljenju UKC-a, napustio, otišao u Njemačku, vratio se, posla nije imao i cijela porodica je otišla pod zemlju.

Halilović: Ovo je jezivo šta se dešava

Gledano kulturološko-politički mislim da ne idemo u nekom dobrom pravcu, pa samim tim nam je i mentalno zdravlje prilično upitno, i tu su onda i rizici veći. To nisu uzroci nasilja, ali podižu rizik od nasilja. Na primjer zloupotreba psihoaktivnih supstanci, finansijski problemi (svjesni smo kakve su plate, cijene hrane, režija i svega ostalog, kao i nezaposlenost), neriješeni problemi na nivou mentalnog zdravlja i svih problema koje nosi ovo vrijeme.

U ovakvom sistemu tradicionalnih vrijednosti koji je dominantan u Bosni i Hercegovini sada svjedočimo opštem haosu. Neminovno će u narednom periodu i patrijarhat rasti, a to jeste uzrok nasilja. Onda će se frustracije izlivati ka onima koji imaju manju moć, a to su žene, djeca i stariji.

Napominjem da pored individualne odgovornosti nekoga ko je počinio nasilje, ubistvo potrebno posmatrati i društveno - političku odgovornost. Narode, kod nas je ovo danas užas i taj osjećaj traje sve do dženaze. Letargija i indolentnost će nam doći glave.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nije sistemski usvojena praksa procjene rizika od nasilja što bi bilo dosta važno. Mi imamo taj pogrešan kategorijalni pristup nasilju. Da li su komšije sinoć šta čule? Nemoguće u zgradi da se ne čuje. Dvoje djece i žena su ubijeni. Kakvi smo mi to ljudi? Da li se moglo spriječiti? Ali to smo mi. Čim se nas ne tiče nema ni reakcije.

Potrebno je da se mnogo bolje i više obraća pažnja na procjenu rizika od nasilja. Tu još uvijek ne postoji adekvatna usklađenost između vladinog i nevladinog sektora.

I opet ću ponoviti, očekujem sve gore i gore jer svjedoci smo šta se dešava iz dana u dan a niko konkretno rješenje nema! O odgovornosti ne trebam ni govoriti, tu niko nema reakcije. Očekujem samo još gore. Neka nam je dragi Allah na pomoći", zaključila je.