ništa od dogovora

Hamas će preispitati svoju pregovaračku strategiju, optužuju Netanyahua za izbjegavanje prekida vatre

 Palestinska grupa otpora Hamas u petak je saopćila da će preispitati svoju pregovaračku strategiju s Izraelom o prekidu vatre u Gazi i zamjeni zarobljenika.

Naveli su da izraelski premijer Benjamin Netanyahu izbjegava sporazum o prekidu vatre dodavanjem amandmana.

"Izraelsko odbijanje prijedloga posrednika, kroz izmjene koje je unio u njega, vratilo je stvari na početak", objavio je Hamas.

Istakli su da Netanyahu i njegova vlada "koriste pregovore kao paravan za napad na Rafah, zauzimanje prelaza i nastavak rata koji ima za cilj istrebljenja njihovog naroda".

"Oni (Izrael) snose punu odgovornost za opstrukciju sporazuma", poručio je Hamas. 

Indirektni pregovori između Hamasa i Izraela nastavljeni su u četvrtak u Egiptu kako bi se postigao sporazum o prekidu vatre i razmjeni taoca između dvije strane.

Izrael je rekao da ponuda primirja koju je prihvatio Hamas nije udovoljila njegovim ključnim zahtjevima i odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je rekao, "vojni pritisak na Hamas da postigne napredak u oslobađanju taoca i drugim ratnim ciljevima".

Izraelska vojska je u utorak započela invaziju na istočnu oblast Rafah, jurišajući i okupirajući palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu vezu Gaze sa vanjskim svijetom.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Skoro sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.