MILITANTNE GRUPE

Hamas nije napao sam, stvorio je brutalan savez još 2020.

Ove su grupe izvele zajedničke vježbe u Gazi, koje su bile vrlo slične taktici korištenoj tokom spomenutog smrtonosnog napada
FOTO: AA

Pet naoružanih palestinskih grupa pridružilo se Hamasu u smrtonosnom napadu na Izrael 7. oktobra i to nakon što su provodili zajedničke vojne vježbe od 2020. godine nadalje, pokazuje analiza BBC Newsa. Ove su grupe izvele zajedničke vježbe u Gazi, koje su bile vrlo slične taktici korištenoj tokom spomenutog smrtonosnog napada. Vježbe su čak održavane manje od jednog kilometra od barijere prema Izraelu i sve je objavljeno na društvenim mrežama.

Tokom ovih vježbi, od kojih je posljednja održana samo 25 dana prije napada, uvježbavalo se uzimanje talaca, napade na zgrade i probijanje izraelske obrane. BBC Arabic i BBC Verify prikupili su dokaze koji pokazuju da je Hamas okupio frakcije u Gazi kako bi svi usavršili svoje borbene metode i na kraju izvršili napad na Izrael koji je regiju gurnuo u rat.

Sve je počelo 29. decembra 2020. godine

Dana 29. decembra 2020. godine, čelnik Hamasa Ismail Haniyeh proglasio je prvu od četiri vježbe kodnog naziva Strong Pillar snažnom porukom i znakom jedinstva između različitih naoružanih frakcija u Gazi.

Kao najmoćnija oružana grupa u Gazi, Hamas je bio dominantna sila u koaliciji koja je okupila 10 drugih palestinskih frakcija na ratnim vježbama koje je nadzirao "zajednički operativni centar". Struktura za koordinaciju naoružanih frakcija u Gazi pod središnjim zapovjedništvom uspostavljena je 2018. godine.

Hamas je prije 2018. službeno koordinirao svoje akcije s Palestinskim islamskim džihadom, drugom najvećom oružanom frakcijom u Gazi i - poput Hamasa - zabranjenom terorističkom organizacijom u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama.

Hamas se u prethodnim sukobima također borio zajedno s drugim grupama, ali je vježba 2020. predstavljena kao dokaz da su se brojne grupe ujedinile. Čelnik Hamasa rekao je da je prva vježba odražavala trajnu spremnost naoružanih frakcija. Vježba iz 2020. bila je prva od četiri zajedničke vježbe održane tokom tri godine, od kojih je svaka dokumentirana u uređivanim videozapisima objavljenim na javnim kanalima društvenih medija.

BBC je vizualno identificirao 10 grupa, uključujući Palestinski islamski džihad, prema njihovim prepoznatljivim trakama za glavu i amblemima. Sve su se grupe pridružile Hamasu tokom vježbi Strong Pillar u snimci objavljenoj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Tri grupe tvrde da nisu sudjelovale

Nakon napada 7. oktobra, pet je grupa nastavilo objavljivati videosnimke za koje se tvrdilo da pokazuju njihovo sudjelovanje u napadu. Tri druge grupe izdala su pisane izjave na Telegramu tvrdeći da su sudjelovale. Uloga ovih grupa došla je u fokus dok raste pritisak na Hamas da pronađe desetke žena i djece za koje se vjeruje da su ih druge frakcije 7. oktobra odvele kao zarobljenike iz Izraela u Gazu.

Tri grupe - Palestinski islamski džihad, Brigade mudžahedina i Brigade Al-Nasser Salah al-Deen - tvrde da su tog dana zarobile izraelske taoce.

Mnogi izvori navode kako napori da se produži privremeno primirje u Gazi ovise o tome hoće li Hamas locirati te taoce. Iako su te grupe izvučene iz širokog ideološkog spektra u rasponu od tvrdolinijaških islamista do relativno sekularnih, sve su dijelile spremnost da koriste nasilje protiv Izraela.

Izjave Hamasa stalno su naglašavale jedinstvo između različitih naoružanih grupa u Gazi. Hamas je sugerirao da se radi o ravnopravni partnerima u zajedničkim vježbama, ali je nastavio igrati vodeću ulogu u planovima za napad na Izrael.

Snimka s prve vježbe prikazuje maskirane zapovjednike u bunkeru koji vode vježbu što počinje salvom raketne vatre. Potom kamera pokazuje teško naoružane borce koji napadaju maketu tenka označenog izraelskom zastavom, zarobljavaju člana posade i odvlače ga kao zarobljenika. Snimka prikazuje i napade na zgrade.

Iz snimki i potresnih izjava svjedoka znamo da su obje taktike korištene za zarobljavanje vojnika i napade na civila 7. oktobra, kada je oko 1200 ljudi ubijeno, a procjenjuje se da je odvedeno 240 talaca.

Druga vježba

Druga vježba Strong Pillar održana je gotovo tačno godinu dana kasnije. Ayman Nofal, zapovjednik Brigada Izzedine al-Qassam - što je službeni naziv za oružano krilo Hamasa - rekao je da je cilj vježbe 26. decembra 2021. bio potvrditi jedinstvo frakcija otpora. Rekao je da će vježbe "neprijatelju pokazati da ih zidovi i inžinjerske barikade na granicama Gaze neće zaštititi".

U drugom priopćenju Hamasa stoji da su zajednički vojni manevri osmišljeni da "simuliraju oslobađanje naselja u blizini Gaze", što se odnosi na izraelske zajednice. Vježba je ponovljena 28. decembra 2022. godine, a propagandne slike boraca koji vježbaju čišćenje zgrada i napade na tenkove u nečemu što izgleda kao replika vojne baze, objavljene su kako bi se obilježio ovaj događaj.

O vježbama se izvješćivalo i u Izraelu, pa je nezamislivo da ih nisu pomno pratile obavještajne agencije te zemlje. Izraelske odbrambene snage (IDF) već su izvodile zračne napade kako bi prekinule Hamasove aktivnosti obuke. U aprilu 2023. bombardovale su poprište prve vježbe Strong Pillar.

Sedmicama prije napada, vojnikinje zadužene za nadzor u blizini granice s Gazom navodno su upozorile na neuobičajeno veliku aktivnost dronova, kao i na to da Hamas trenira zauzimanje promatračnica s replikama njihovih položaja. Ali, prema izvješćima u izraelskim medijima, njihova su upozorenja ignorirana.

Brigadni general Amir Avivi, bivši zamjenik zapovjednika IDF-a u Gazi, rekao je za BBC: "Bilo je mnogo obavještajnih podataka da su izvodili obuku. Naposljetku, videosnimke su javne, a to se događalo samo nekoliko stotina metara od ograde prema Izraelu".

No, rekao je kako je izraelska vojska znala za vježbe, ali nije shvatila za šta su trenirali. IDF je rekao da je 17. oktobra 2023. godine "eliminirao" Nofala, prvog višeg vojnog čelnika Hamasa koji je ubijen tokom sukoba.

Vježbali napade, uzimanje talaca…

Hamas se jako potrudio osigurati da su vježbe realne. Njegovi su borci 2022. vježbali juriš na lažnu izraelsku vojnu bazu izgrađenu samo 2.6 km od prijelaza Erez između Gaze i Izraela pod kontrolom IDF-a.

BBC Verify je tačno odredio mjesto na sjeveru Gaze, samo 800 metara od barijere, uspoređujući geografske značajke viđene na snimci vježbe sa slikama tog područja iz zraka. U novembru 2023. godine, poligon je još uvijek bio vidljiv na Bing kartama.

Kamp za obuku bio je unutar 1.6 kilometara od izraelskog promatračkog tornja i povišene promatračke kutije, elemenata u sigurnosnoj barijeri u čiju je izgradnju Izrael potrošio stotine miliona dolara.

Lažna baza nalazi se na području ukopanom nekoliko metara ispod nivoa zemlje, tako da možda nije bila odmah vidljiva bilo kojoj obližnjoj izraelskoj patroli - ali dim koji se dizao od eksplozija sigurno bi bio vidljiv, a poznato je da IDF koristi nadzor iz zraka. Hamas je ovo mjesto koristio za vježbanje napada na zgrade, uzimanje talaca i uništavanje sigurnosnih barijera.

BBC Verify koristio je javno dostupne informacije - uključujući satelitske snimke - kako bi locirao 14 poligona za obuku na devet različitih lokacija diljem Gaze. Čak su dvaput trenirali na mjestu udaljenom manje od 1.6 kilometara od distribucijskog centra agencije Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć, a što je bilo vidljivo u pozadini službenog videa koji je agencija objavila u decembru 2022. godine.

Četvrta vježba

Dana 10. septembra 2023., takozvani centar zajedničkog odbora objavio je na svom namjenskom Telegram kanalu fotografije muškaraca u vojnim uniformama koji nadziru vojne instalacije duž barijere u Gazi. Dva dana kasnije izvedena je četvrta vojna vježba Strong Pillar, a do 7. oktobra uvježbane su sve taktike koje će se primijeniti u napadu.

Borci su snimljeni dok voze iste bijele Toyotine kamionete koji su sljedeći mjesec viđeni kako se kreću južnim Izraelom.

Propagandni video prikazuje naoružane osobe kako napadaju lažne zgrade i pucaju na lažne mete unutar njih, kao i obuku za juriš na plažu koristeći čamce i ronioce. Izrael je rekao da je odbio pokušaj iskrcavanja Hamasovih brodova na obale 7. oktobra.

Međutim, Hamas nije objavio svoju obuku s motociklima i paraglajderima tokom propagande "Strong Pillara". Video s vježbe koji je Hamas objavio tri dana nakon 7. oktobra prikazuje rušenje ograda i barijera kako bi se omogućio prolaz motociklima, što je taktika koju su napadači koristili kako bi došli do zajednica u južnom Izraelu.

Snimke boraca koji koriste opremu za paragliding također nisu objavljene sve do napada 7. oktobra. U videu s vježbe koji je podijeljen na dan napada, vide se naoružani napadači kako slijeću na pistu u lažnom kibucu koji je BBC locirao sjeverno od Rafaha u južnoj Gazi.

BBC Verify smatra da je ovo snimljeno nešto prije 25. avgusta 2022. i da je pohranjeno u računalnoj datoteci pod nazivom Eagle Squadron, naziv koji Hamas koristi za svoju zračnu diviziju - što sugerira da se na planovima za paraglajdere radilo više od godinu dana.

Posljedice izraelskog propusta mogle bi biti seizmičke

Prije 7. oktobra smatralo se da je Hamas imao oko 30.000 boraca u Pojasu Gaze. Također se smatralo da bi Hamas mogao privući nekoliko hiljada boraca iz manjih skupina. Hamas je daleko najmoćnija među palestinskim oružanim grupama, čak i bez podrške drugih frakcija - što sugerira da je njegov interes za poticanjem frakcija vođen pokušajem da osigura široku podršku unutar Gaze kao i da bi ojačao vlastitu brojnost.

IDF je prethodno procijenio da se 1500 boraca pridružilo napadima 7. oktobra. Times of Israel izvijestio je početkom novembra da IDF sada vjeruje da je broj napadača bio bliži 3000. Koji god bio pravi broj, to znači da je sudjelovao samo relativno mali dio ukupnog broja naoružanih operativaca u Gazi. Koliko je boraca iz manjih grupa sudjelovalo u napadu ili vježbama Strong Pillar, nije moguće provjeriti.

Dok je Hamas gradio podršku među frakcijama u pripremanju napada, Hisham Jaber, bivši brigadni general u libanonskoj vojsci koji je sada sigurnosni analitičar u Bliskoistočnom centru za studije i istraživanje, rekao je kako vjeruje da je samo Hamas bio upoznat s konačnim planom te da je Hamas vjerojatno tražio od drugih frakcija da se pridruže tog dana.

Andreas Krieg, viši predavač sigurnosnih studija na Kings Collegeu u Londonu, rekao je za BBC sljedeće: "Postojalo je centralizirano planiranje, ali je izvršenje bilo decentralizirano, svaka pojedina jedinica i skupina operacionalizirala je plan kako je smatrala prikladnim".

Krieg kaže da je razgovarao s ljudima unutar Hamasa koji su bili iznenađeni slabošću izraelske odbrane i procijenio da su militanti vjerojatno zaobišli izraelsku tehnologiju nadzora komunicirajući izvan mreže.

Hugh Lovatt, analitičar za Bliski istok pri Europskom vijeću za vanjske odnose, kaže da je Izrael bio svjestan zajedničkih vježbi, ali je došao do pogrešnog zaključka, ocijenivši da one predstavljaju standardnu aktivnost paravojnih grupa na palestinskim teritorijima, umjesto da to bude indikacija prijetećeg napada velikih razmjera.

Na pitanje o detaljima koji se iznose u ovom članku, Izraelske odbrambene snage rekle su da su "trenutačno usredotočene na uklanjanje prijetnje od terorističke organizacije Hamas" i da će se pitanja o svim mogućim neuspjesima "razmotriti u kasnijoj fazi".

Moglo bi proći nekoliko godina dok Izrael službeno ne objavi je li propustio priliku spriječiti masakr 7. oktobra. Posljedice za izraelsku vojsku, obavještajne službe i vladu mogle bi biti seizmičke.