OFANZIVA NA RAFAH

Hamas odbio primirje. Izrael odredio datum napada na posljednje utočište Palestinaca

Palestinska militantna grupa Hamas danas je saopćila da prijedlog Izraela, predan posredovanjem Katara i Egipta, ne zadovoljava ni jedan od zahtjeva palestinske strane. Grupa u saopćenju dodaje da će proučiti prijedlog te odgovoriti posrednicima.

Dužnosnik Hamasa jučer je Reutersu rekao da odbacuju izraelski prijedlog prekida vatre iznesen na razgovorima u Kairu. Isti dan izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da je određen datum ofanzive na Rafah, grad na samom jugu Pojasa Gaze u koji je izbjegla većina palestinskih izbjeglica iz drugih dijelova enklave.

Izrael i Hamas jučer su poslali svoje pregovaračke timove u Kairo, a na razgovorima sudjeluju i katarski i egipatski posrednici, kao i direktor CIA-e William Burns.

Hamas: Politbiro se sastao i odlučio

Burnsova prisutnost pokazatelj je sve snažnijeg pritiska SAD, najvećeg izraelskog saveznika, da se postigne dogovor koji bi oslobodio izraelske taoce zatočene u Gazi te omogućio humanitarnu pomoć Palestincima nakon šest mjeseci sukoba.

Dužnosnik Hamasa Ali Baraka Reutersu je rekao da se politbiro danas sastao i odlučio odbiti izraelski prijedlog. Drugi dužnosnik militantne grupe rekao je da u pregovorima nije postignut nikakav napredak.

"Nema promjene stava oko okupacije, stoga nema ničeg novog u razgovorima u Kairu", kazao je dužnosnik Hamasa koji je htio ostati anoniman. Hamas želi da bilo kakav plan uključuje prekid izraelske vojne ofanzive, povlačenje izraelske vojske iz Gaze te omogućavanje da se izbjeglice vrate u svoje domove širom enklave.