Nakon smjene

Hamdija Fejzić za Raport: Ako se ovako nastavi za 10 godina u RS neće biti Bošnjaka. Ovo je prilika za međunarodnu zajednicu da se dokaže

Nije nikakav problem to što sam ja smijenjen, već što je na moje mjesto došao Srbin koji je bio dijelom onih koji su donosili odluke kada se počinio genocid, rekao je

Prije više od sedam dana zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić smijenen je sa ove pozicije. Umjesto njega, SNSD-ovci su imenovali SDS-ovog Momčila Cvjetinovića, koji je jučer zvanično preuzeo dužnost.

Fejzić za Raport govori o stvarnim razlozima za njegovu smjenu, koracima koje će preduzeti i očekivanjima od međunarodne zajednice.

Kaže da je presudna za njegov opoziv bila politika koja se vodi, ne samo u Srebrenici, nego sa vrha iz Banje Luke, a to je, navodi, da što manje Bošnjaka bude i obnaša bilo koje dužnosti na bilo kojem nivou ili da imaju samo one Bošnjake koji su poslušni i koji će "da klimaju glavom onako kako oni (vlast u RS) to žele, i donose odluke kakve oni žele".

Ističe da ono što je navedeno u obrazloženju odluke o smjeni nije tačno.

"Nije da nije tačno da sam ja obilježavao te značajne datume, odnosilo se na Dan Državnosti, Dan nezavisnosti, to sam radio svake godine otkako sam se vratio u Srebrenicu i vodio sam tu organizaciju. To su dakle državni datumi koje mi obilježavamo. Međutim njihovo je bilo da oni pošalju poruku svim Bošnjacima, pogotovo povratnicima u Srebrenicu, da mi na te prostore nismo dobrodošli, pogotovo oni koji su sposobni da organizuju obilježavanje tih značajnih datuma, ako uzmemo u obzir i organizaciju 11. jula koju ja vodim.

'Opoziv je greška'

Sve je to kulminiralo u njihovim glavama i donijeli su odluku da me smijene računajući da ću ja da odselim iz Srebrenice, ali napravili su grešku jer ja ostajem u Srebrenici bez obzira na to. Tu živim sa svojom porodicom i nastavit ćemo svoju misiju, a to je da se borimo za svaki pedalj Bosne i Hercegovine", poručuje Fejzić.

Naglašava da je pitanje budućnosti Bošnjaka u RS, posebno povratnika, nešto što moraju politike iz Sarajeva i viših nivoa riješiti sa međunarodnom zajednicom.

"Ako se ovako nastavi mi, za najviše 10-ak godina, nećemo imati uopće Bošnjaka u entitetu RS. Ovo se mora riješiti. Treba da se uključi međunarodna zajednica, OHR i visoki predstavnik. Schmidt se oglasio povodom moje smjene i rekao da Skupština Opštine treba da razmotri tu svoju odluku i da ispravi grešku koju je napravila jer zastupljenost Bošnjaka u svim institucijama ne treba da bude vezana za popis koji je obavljen 2013., koji oni (RS) ne priznaju, ali priznaju onda kada treba uskratiti pravo Bošnjacima!

Dakle, treba da se definiše, jer ništa nije definisano, šta Bošnjacima pripada i da oni to imaju bez obzira ko obnašao funkciju. Nije nikakav problem to što sam ja smijenjen jer čim sam izabran znao sam da mogu biti smijenjen i od druge većine ili nekim drugim prilikama, ali je problem što je na moje mjesto došao Srbin, pa nažalost i onaj čovjek koji je bio u ratnom predsjedništvu koje je donosilo odluke i sprovodilo ih od '92-'95, a pogotovo '95 kada je počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja."

Nepovjerenje u međunarodnu zajednicu

Na pitanje da li Bošnjaci u bh. entitetu RS vjeruju međunarodnoj zajednici, Fejzić kaže:

"Historijat i iskustvo koje smo doživjeli '93-'95 dok je Srebrenica bila zaštićena zona UN-a, a onda '95-te uslijedio genocid koji smo preživjeli, to nešto najstrašnije, nemamo pravo da vjerujemo međunarodnoj zajednici", kaže i dodaje:

"Ona nije tada pokazala da je sposobna da zaštiti Bošnjake i u ovoj sadašnjoj situaciji ne vidimo te neke pozitivne korake i ne vidimo pozitivu koja bi mogla da ulije nadu da Bošnjaci mogu da ostvare svoja prava na ovim prostorima uz njenu pomoć.

Viski predstavnik ako želi da pokaže da je visoki predstavnik na teritoriji cijele države, ovo mu je prilika da uđe na mala vrata i pokaže da njegove odluke važe i treba da se sprovode na teritoriji cijele države, imajući u vidu i politiku koja se vodi prema njemu iz Banje Luke, a ako to ne pokaže onda šta očekivati dalje, ostat će predstavnik međunarodne zajednice samo za Federaciju", navodi Fejzić.

Pokretanje tužbe

Nakon smjene najavio je pokretanje pravnih radnji zbog ostavke koja, kako je kazao nije ni zakonska. Do danas je, kaže, predao dužnost. Navodi da što se tiče dalje procedure, ima tu elemenata za koje bi se mogli zakačiti, elemenata povrede Poslovnika i onih koji su protivzakoniti.

"Predao sam ja to svome advokatu koji će da postupi u pravnom pravcu, da vidi šta treba. Imamo roka od mjesec dana i nećemo zakasniti, tako da ću uglavnom poduzeti tu pravnu radnju da osporim moju smjenu i samo imenovanje čovjeka koji dolazi iz srpskog naroda na mjesto zamjenika načelnika."

Što se tiče samog ishoda tužbe, kaže, uzimajući u obzir naša tužilaštva i sudove te njihov rad pod utjecajem politike, nije toliki optimista.

"Ja ću to da predam, iskoristim mogućnost pa ćemo vidjeti šta će sudovi da odluče i kako će da riješe to pitanje."

O povratnicima

Fejziće je nakon smjene najavio da će se i dalje nastaviti boriti za povratnike u RS, a što se tiče trenutne situacije, uzimajući u obzir njihovo uznemiravanje pa i njegovu smjenu, kaže da povratnici ne vide budućnost na tom prostoru.

Smatra da je došlo vrijeme da se reaguje. "Da naša zvanična politika, tj. predsjednici stranaka a i oni koji obnašaju dužnosti, izvrše veliki pritisak na one moćnike koji mogu da dovedu do toga da povratnici u RS prvo imaju sigurno mjesto za život i budu bezbjedni, a onda po tome mogu da planiraju svoju budućnost jer u ovakvim okolnostima teško je planirati budućnost na ovakvim prostorima."

Kaže da je posjetio sve povratnike u Srebrenici koji su doživjeli uvrede i napade.

"Uglavnom se oporavljaju, ali će ostati posljedice, ne samo na njih nego na sve povratnike. Svi su oni uznemireni i boje se da se isto nešto može i njima desiti jer pažnja je bila dan-dva, onda je prestala i sve se zaboravilo, a ništa se ne radi na rješenjima da se to više ne ponavlja", kaže Hamdija Fejzić.

Navodi i da je ponosan na svoj rad u ovom i prethodnom mandatu kao zamjenik načelnika Opštine.

"Riješio sam mnoge infrastrukturne projekte u našim selima, zaseocima, tamo gdje žive povratnici. Uglavnom su to putevi. Nisam računao, ali negdje oko 7-8 miliona projekata sam donio u Opštinu u ovom mandatu. To su projekti koji su se implementirali i koji su uglavnom išli u povratnička područja", zaključio je u razgovoru za Raport Hamdija Fejzić, smijenjeni zamjenik načelnika Opštine Srebrenica.