SVE GORI

Haos u Atini: Pogledajte kako 100 hiljada Grka slavi historijski trofej

Olympiacos je dramatičnom pobjedom 1:0 nad Fiorentinom u finalu Konferencijske lige u Ateni, postao prvi grčki klub koji je osvojio evropsko takmičenje. Gol za historijski naslov postigao je Ayoub El Kaabi u 116. minuti.

Ovo je uspjeh za anale i Olympiacosovog trenera. Jose Luis Mendilibar prošle sezone vodio je Sevillu do osvajanja Evropa lige i sada Olympiacos do trofeja u Konferencijskoj ligi. Posljednji kojem je to uspjelo je Rafa Benitez. On je 2004. s Valencijom uzeo Kup UEFA i godinu kasnije Ligu prvaka s Liverpoolom. Olympiacosu je ovaj trofej posebno sladak jer ga je klub iz atinskog predgrađa Pireja osvojio u Atini, na stadionu velikog rivala AEK-a.

Zato su navijači Olympiacosa posebno burno slavili i likovali nakon trijumfa. Svjedoče tome scene s ulica Atine i Pireja, na koje je prema napisima grčkih medija izašlo preko 100 hiljada navijača slavljenika.

I dok je Olympiacos u deliriju, Fiorentina jako tuguje. Naime, ovo joj je druga godina zaredom da je izgubila dramatično u finalu Konferencijske lige. Prije godinu dana u Pragu od Viole je bolji bio West Ham golom u 90. minuti, a sada je pala u produžecima.