U glavnom gradu Brazila, Braziliji, u toku je sukob u kojem učestvuju hiljade Bolsonarovih pristaša i policije, javlja Corriere della Sera.
Svijet

Haos u Brazilu, hiljade Bolsonarovih pristaša upale u Kongres, policija odgovorila suzavcem

U glavnom gradu Brazila, Braziliji, u toku je sukob u kojem učestvuju hiljade Bolsonarovih pristaša i policije, javlja Corriere della Sera. Naime, pristaše bivšeg desničarskog vođe Jaira Bolsonara, kojeg je Ignacio Lula porazio na posljednjim predsjedničkim izborima, upali su u Palacio do Planalto (sjedište Vlade i predsjednika Federativne Republike) i Vrhovni sud, koji je kao izborna komisija utvrdio pobjedu Lule. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Navesti vojsku da intervenira i uvede diktaturu

Njihova ideja je jasna: navesti vojsku da intervenira i uvede diktaturu.

Sedmicama su Bolsonarove pristaše demonstrirali, okupirali ulice ili protestirali ispred vojnih kasarni, te pozivali na vojnu intervenciju jer ne prihvaćaju Lulinu pobjedu. Sam Bolsonaro je prije nekoliko dana odletio u SAD kako ne bi prisustvovao primopredaji vlasti i inauguraciji novog predsjednika. Lula je pak u Sao Paulu radi poplava.

Nova vlada već je pokušala demobilizirati kampove koje su bolsonarovci postavili u raznim dijelovima zemlje, uključujući i jedan ispred vojnog štaba u Brasiliji.

Danas su se, pak, Bolsonaristi iz svoga kampa pokraj stožera vojske, mnogi od njih umotani u brazilske zastave; prvo zaputili u ministarstvo pravosuđa, a zatim do sjedišta Vlade.

Hiljade Bolsonarovih pristaša razbilje policijski kordon

Brazilski mediji javljaju kako je sigurnosni policijski kordon potpuno razbijen, a hiljade ljudi maršira rampom koja omogućava pristup zgradi. Scenarij je to koji gotovo u potpunosti prati ono što se dogodilo 6. januara prije dvije godine u Washingtonu. Tada su Trumpove pristaše jurišale na Capitol Hill. Na televizijskim snimkama može se vidjeti i kako demonstranti razbijaju namještaj unutar Vrhovnog suda i Kongresa.

“Ovaj apsurdni pokušaj nametanja volje silom neće prevladati. A snage koje su nam na raspolaganju su na djelu”, poručio je ministar pravosuđa Flavio Dino.

Je li u pitanju državni udar?
Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare