vlada se umiješala

Haos u Grčkoj zbog ležaljki i ljetnih bašti na obali mora: Stat ćemo ukraj ovome, koristit ćemo dronove i satelitske snimke

Valovi Egejskog mora nježno zapljuskuju stolove i stolice dvaju restorana na plaži na grčkom poluotoku Halkidiki. To je idilična scena, ali potpuno ilegalna. Kao i mnogi drugi u Grčkoj, dva objekta na plaži Pefkohori nemaju dozvolu za postavljanje stolova tako blizu moru.

Ali nakon vala protesta lokalnog stanovništva zbog toga što barovi i restorani ležaljkama i stolovima zauzimaju plaže, grčka država odlučila se s tim uhvatiti u koštac, a pritom se koristi dronovima i satelitskim snimkama. Umirovljenica Evgenia Rapti, koja ima vikendicu u blizini plaže Pefkohori, jedna je od mnogih ogorčenih neprestanim rastom grčke turističke industrije.

"Cijela plaža je okupirana stolovima, stolicama i ležaljkama", rekla je 64-godišnja penzionera za AFP. "Kada smo kupili našu kuću prije 40 godina, bilo je potpuno drugačije", pripovijeda sa sjetom.

"Plaža je bila prazna i bilo je lijepo ondje ležati", dodaje.

Turistički sektor u Grčkoj snažno se oporavio od pandemije covida, ali loša strana toga je prekomjerna posjećenost. Prošle godine Grčku je posjetilo gotovo 33 miliona ljudi, pet miliona više nego 2022.

Unajmljivanje dviju ležaljki i suncobrana za dan na plaži u Grčkoj obično košta između 20 i 40 eura.

"Problem s plažama u Grčkoj su poduzetnici koji, bilo s dozvolom ili bez nje, pokrivaju dijelove obale ležaljkama, suncobranima, stolovima, pa čak i stalnim strukturama", rekao je aktivist George Teodoridis, koji je dio grupe Halkidika, koja ima preko 12.000 članova na Facebooku.

Prema novim pravilima uvedenim u martu, suncobrani i ležaljke moraju biti na najmanje četiri metra od mora. "Kada kažemo da će biti reda na obali, to i mislimo", rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis.

Njegovo ministarstvo očekuje da će ove godine dodijeliti više od 1200 novih ugovora o zakupu plaža u pokušaju da regulira situaciju, povrh 6500 koji već postoje.

Nova pravila dolaze nakon prošloljetne akcije koja je postala poznata kao "pokret peškira za plažu". Počela je na egejskom otoku Parosu i proširila se nacionalno s hiljadama protesta na nezakonito okupiranim plažama, što je prisililo vlasti da na to obrate pažnju.