Vijesti

Hasan Tanović: Koldžo kao Koperfild – Kako budžetski novac utrošiti u kampanju, a da to ne primjeti CIK

Iz štaba kandidata za načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića upozorili su da aktuelni načelnici rezultate koje su postigli radeći posao za koji su plaćeni predstavljaju kao lične uspjehe u svojim političkim kampanjama.

"Tako naprimjer Nedžad Koldžo u predizbornom spotu, sa jasno izdvojenim obilježjima svoje političke partije, koristi snimke sa događaja, izjave sa mjesta komandanta štaba civilne zaštite Novo Sarajevo, iako to spada u dužnosti skupo plaćenog posla.

O kojoj vrsti apsurda koji se radi poslužit će zgodno poređenje. Zamislie kako bi izgledalo kada bi na zvaničnoj političkoj stranici dr.Hasana Tanovića osvanule političke poruke sa sadržajem iz Opšte bolnice. To bi bile objave njegovog redovnog posla za koji je plaćen, publikovane sredstvima Opće bolnice.

Opšta bolnica danas operisala 58 pacijenata i obavila niz pregleda i prijema na odjeljenja“ dr.Hasan Tanović, član Upravnog odbora zaslužan za... (u pozadini logotipi koalicije ČETVORKA)

„Opšta bolnica danas kupbila gaze i komprese za operativne zahvate. Riješili smo veliki problem sa nedostatkom opreme“ dr. Hasan Tanović, ortoped i član upravnog odbora odobrio i nabavio... (u pozadini logotipi koalicije ČETVORKA)

„Tanović u Opštoj bolnici operisao 25 pacijenata“ Veliki izazovi su pred nama, ali ja operišem i spašavam ljude bez obzira na sve“ Dr.Hasan Tanović član upravnog odbora bolnice (u pozadini logotipi koalicije ČETVORKA)
I tu ne završava apsurd.

Činjenice da naprimjer aktuelni načelnik Nedžad Koldžo pred izbore podijeli „hediju“ određenim i po unaprijed utvrđenom šablonu, probranim penzionerima, prihvaćene kao regularna i normalna, do mjere da više ni CIK, ni mediji ne upozoravaju da su“hedije“ plaćene novcem građana, a ne iz njegovog džepa.

Jedino se u Opštini Novo Sarajevo „pomjerio“ i početak školske godine sa septembra na oktobar, sasvim slučajno kako se pomjerio i termin održavanja lokalnih izbora. (podjela školskog pribora i opreme je uvijek bila u septembru)

Ne propituju se ni ugovori i sporazumi koje Koldžo potpisuje isključivo sa preferiranim grupama udruženja. Građani pomireni da se kriminalu ne može stati u kraj, sve objašnjavaju otužnim činjenicama „Oni su svakako odavno svi na njegovom budžetu“.

Nesreća ovog društva je započela kada su građani počeli prihvatiti normalnim da se njihovim parama plaćaju promocije i tuđe lične preferencijekoje su isključivo finansijski motivirane ili rečeno kolokvijalno „koliko je tu moje?'", naveli su u saopćenju.

Dalje se pitanju da li će CIK reagirati na ovu praksu.

"Da li će bilo koja od nadležnih institucija utvrditi ima li odgovornosti i zloupotrebe položaja u navedenom slučaju? Da li neka od institucija/organizacija smatra da izbori mogu biti fer i korektni, ako na jednoj strani imate kandidate sa ograničenim ili nikakvim sredstvima, dok na drugoj strani imate opštinskog kabadahiju, koji troši opštinska sredstva nasumice, a da pri tom nije izvršio budžet za 2019. godinu ni 50% od planiranog", pitaju iz Izbornog štaba Hasana Tanovića, kandidata "Četvorke" za Novo Sarajevo.