Maroko

Hasanović: Pozitivni rezultati u povećanju zaposlenosti žena i mladih u ruralnim područjima

Hasanović naglašava da su u proteklom periodu saradnje Bosne i Hercegovine s IFAD-om, postignuti pozitivni rezultati

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović prisustvuje Godišnjim sastancima 2023 u Marakešu (Maroko), u organizaciji Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako navodi Hasanović, tu posjetu je započeo konferencijom koju je organizirao Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj - International Fund for Agricultural Development (IFAD), a razgovarao je sa predsjednikom IFAD-a dr. Alvarom Lario i regionalnom direktoricom IFAD-a za Bliski Istok, Sjevernu Afriku i Europu Dinom Saleh, kao i s ministrima finansija Tadžikistana, Egipta, Jemena, Somalie i drugim predstavnicima ostalih zemalja učesnica.

"Razgovarali smo o izazovima sigurnosti hrane i prilagodbi klime, s obzirom na veliki broj različitih regija koje imaju zajednički izazov. Odnosi se na 200 miliona ljudi koji se nalaze uglavnom u ruralnim područjima i suočavaju sa velikim izazovima po pitanju sigurnosti hrane, nestašici vode, upravljanju vodama, izvozu hrane, pristupu tržištima, te komercijalizaciji i proizvodnji hrane", navodi se.

Hasanović naglašava da su u proteklom periodu saradnje Bosne i Hercegovine s IFAD-om, postignuti pozitivni rezultati u smislu smanjenja siromaštva u ruralnom sektoru, kao i povećanju zaposlenosti žena i mladih u ruralnim područjima.

"Uspješno smo proveli sedam investicijskih projekata od 1996. godine i usvojili politike, koje su pomogle ruralnom stanovništvu na temelju modela samoodrživosti da izađu iz siromaštva. Vjerujemo da je partnerstvo između IFAD-a i BiH i dalje ključno za razvoj i implementaciju pristupa za podršku razvoju ruralnih područja. Zamolio sam IFAD za pomoć u ostvarivanju mogućnosti da BiH ima pristup finansiranju u okviru Mehanizma pristupa posuđenim sredstvima u iznosu do 15 miliona eura. Također sam zatražio od IFAD-a da bude provedbena agencija Fonda za prilagodbu (AF) za prvi program AF-a u BiH, u okviru globalne investicijske platforme koja pruža integrirano rješenje za ove globalne izazove. Vjerujem da će moja posjeta Marakešu biti uspješna u nizu bilateralnih sastanaka, planiranih tokom posjete, te se nadam da će postignuti dogovori pozitivno utjecati na Bosnu i Hercegovinu", naglasio je zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.