Ekonomija

Hastor nastavlja prodaju svojih dionica u Sarajevo osiguranju. Danas višemilionska transakcija

dionice Sarajevo osiguranja SASE Hastor berza

Na Sarajevskoj berzi nastavljena je prodaja dionica u Sarajevo osiguranju.

Kako je saopćeno, u sklopu 5 transakcija prometovano je 148.779 dionica. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta Sarajevo Osiguranje d.d. Sarajevo (simbol SOSOR) u iznosu 2.328.556,45 KM. Kurs tog emitenta iznosio je 15,95 KM.

Jučer je u sklopu osam transakcija prometovana je 87.241 dionica vrijednosti 1.389.758 KM.

Kako smo već objavili, svojih dionica u Sarajevo osiguranju rješava se grupacija poznatog biznismena Nijaza Hastora. Jučer je svoje dionice prvo prodala ASA Osiguranje, a danas se prodaju dionice koje Hastor ima u fondovima.

ASA Osiguranje je imalo 1,6 posto vlasništva, a današnjom prodajom Hastor se oslobodio oko 3 posto vlasništva. Prema našim informacijama ima od pet do šest posto vlasništva, tako da se može očekivati još transakcija.

Kako smo već objavili, dionice kupuje firma BH Master Capital koja je u vlasništvu Rusmira Hrvića.

Hrvić je i član Nadzornog odbora Sarajevo osiguranja i imao je ambicije da preuzme većinskog vlasništvo, koje trenutno ima Vlada FBiH.

Ranije bila zakazana dokapitalizacija ove profitabilne firme, odnosno prodaja dodatnih 10 miliona dionica, što bi Hrviću omogućilo preuzimanje većinskog paketa vlasništva.

No, ta dokapitalizacija nije prošla. Prema nepotvrđenim informacijama u tu proceduru umiješala se Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH.