Vijesti

HDZ će bojkotovati izbore u Travniku: Ne želimo birati nekog novog Željka Komšića

Na sjednici Općinskog odbora Travnik odlučeno je da će ova stranka bojkotovati prijevremene izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH.

”Odluka našeg općinskog odbora je da ne sudjelujemo na izborima i da to bude bojkot ovog izbornog procesa. Ovo je svojevrsan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na sam izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika. Nažalost, Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje bi trebalo štititi zakonitost i demokratičnost izbora napravilo je, duboko sam uvjeren, svjesno cijeli niz propusta, donosilo neke odluke koje nemaju zakonsko uporište i na taj način se priključilo onima koji su poslali poruke na izborni dan da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika”, poručio je nakon održanog sastanka predsjednik OO HDZ BIH Travnik Bojan Domić.

PROČITAJTE  Čarobna jesen na Kamberovića polju

Na sastanku su odbačene špekulacije da će HDZ BIH podržati nekog od kandidata.

“Nama je vrlo jasno poslana poruka od nadležnih institucija da su ovo izbori za načelnika Travnika iz reda jednog naroda. Osim što ih smatramo nezakonitima, mi poštujemo načelo legitimnog predstavljanja i ne želimo Bošnjacima birati načelnika, ne želimo poput nekih birati nekog novog Željka Komšića. Stoga i ovim putem pozivamo naše članove i simpatizere, kao i Hrvate općine Travnik da podrže našu odluku o bojkotu izbora i da na taj način zajedno pošaljemo poruku SIP-u, ali i cjelokupnoj javnosti što mislimo o ovim izborima te pokušaju nametanja Bosne i Hercegovine po mjeri jednog naroda”, istakao je Domić.

PROČITAJTE  Podžić: Opet bih učinio isto. Namjere su mi bile iskrene, ljudske i profesionalne

Odluka o bojkotu izbora donesena je jednoglasno, a zaključeno je kako će se pravna borba nastaviti i na Ustavnom sudu BiH, gdje će HDZ BIH uputiti apelaciju na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu o održavanju prijevremenih izbora za načelnika općine Travnik. Također, posebno je naglašeno rješavanje preustroja Travnika u modernu gradsku zajednicu. ”Siguran sam da je u najvećem interesu svih Travničanki i Travničana bilo da Gora

 Povezani postovi: