Bole ih sankcije

HDZ u Parlamentu BiH predložio izmjene zakona da bi crnolistaši mogli primati plaću naruke, Čavara kukao

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je danas da će na narednoj sjednici u skraćenoj proceduri razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH, a ne po hitnoj proceduri kako je to danas tražio njegov predlagač - poslanik Predrag Kožul (HDZ).

HDZ-ov Kožul navodi da je razlog za donošenje ovog zakona omogućavanje zaposlenima u institucijama BiH ostvarivanje osnovnih ljudskih prava propisanih Ustavom BiH, ustavima entiteta kao i mnogim međunarodnim aktima, a to su pravo na imovinu, pravo na rad, na plaću koja zaposlenom i njegovoj porodici osigurava život dostojan čovjeka.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović objasnio je za Raport o čemu je tačno riječ.

"Predložene su izmjene zakona o finansiranju institucija BiH na način da se ponovo uvodi mogućnost gotovinskog plaćanja ličnih dohodaka pojedincima, a zbog onih koji su na crnoj listi i koji nemaju svoje tekuće račune u bankama", rekao je Mehmedović kratko za Raport.

Inače, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara koji se nalazi na crnoj listi SAD ostao je bez računa u banci zbog sankcija. Danas je govorio o tome kako su mu ugrožena ljudska prava te je zatražio od institucija BiH da mu omoguće da prima plaću.

On je krajem marta pisao Vijeću ministara i tražio od njih da pronađu način kako će dobivati plaću s obzirom da nijedna poslovna banka ne želi s njim poslovati.

Podsjetimo, Čavara je od 6. juna 2022. godine na crnoj listi SAD-a zbog "ugrožavanja stabilnosti regiona podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije".