stigao odgovor

Helez: Dodik ne može zaustaviti NATO put BiH. On je na Putinovom kratkom povodcu

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, izjavio je kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne može zaustaviti NATO put naše zemlje.

Podsjetio je da je obaveza bh. institucija da provedu aktivnosti za prijem BiH u NATO savez. To je, kako kaže Helez, podržao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ali i delegati iz reda srpskog naroda.

Govorio je Helez i o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini, kazavši da Srbija i manji bh. entitet predstavljaju sigurnosni vakum u ovom dijelu Evrope.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

U posljednjih par istupa za javnost, lica protiv kojih sam podnio krivičnu prijavu zbog obilježavanja neustavnog dana Rs, predsjednik Rs Milorad Dodik i zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović su govorili o meni, prvenstveno o tome da mi se ‘‘priviđa ruski utjecaj u BiH‘‘ te da ne postoji integracija BiH u NATO savez.

Odluka Predsjedništva BiH iz 2009. godine kao i član 84 Zakona o odbrani BiH nedvosmisleno obavezuje institucije BiH da provedu aktivnosti za prijem BiH u NATO savez. Za ovu Odluku je glasao i član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, a Zakon o odbrani BiH su podržali zastupnici i delegati iz reda srpskog naroda. Niti je ovaj Zakon promijenjen niti je donesena nova odluka Predsjedništva BiH, tako da me ovi zakonski akti obavezuju da nastavim poduzimati korake kako bi naša zemlja postala punopravna članica NATO saveza.

Podsjećam javnost da su relevantne ankete pokazale da je preko polovine građana u manjem bh entitetu za ulazak BiH u NATO savez. Naravno, ovo je sasvim normalno, jer je praksa pokazala da ulazak neke države u NATO savez pozitivno utječe na ekonomski rast u toj državi, što je prijeko potrebno građanima u osiromašenom bh entitetu Rs.

Što se tiče ruskog utjecaja na ovim prostorima, on postoji preko Srbije i RS. O ovome su govorili osim mene i generalni sekretar NATO Jens Soltenberg, prilikom posjete našoj zemlji, kao i komandantica NATO štaba u Sarajevu generalica Pamela McGaha.

Smatram da upravo Srbija i manji bh. entitet RS predstavljaju sigurnosni vakum u ovom dijelu Evrope i najzapadniji ruski utjecaj u Evropi.

Mišljenja sam da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik na tako kratkom povodcu ruskog predsjednika, da ukoliko Vladimir Putin zatraži od njega da organizuje paradu u Banja Luci povodom Dana nezavisnost Bosne i Hercegovine, on bi to uradio bez ikakvih protivljenja.

U svakom slučaju Bosna i Hercegovina, nakon što dobije zeleno svjetlo za pregovore sa EU, nastavlja svoj put ka punopravnom članstvu u NATO savez. To je nešto što Milorad Dodik ne može zaustaviti niti promijeniti, napisao je Helez.