žestoka reakcija

Helez o napadima SDA: Ni ja ni bilo ko iz moje porodice se nije krio u podrumima i trezorima kad je bilo najteže

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posljednjih je dana svojim istupima izazvao žestoke reakcije, kako od političara iz Republike Srpske, tako i onih iz Federacije, naročito SDA.

Svima onima koji su ga kritikovali, odgovorio je u objavi na Facebooku u kojoj navodi:

Napadi Cvijanović

"Prvo je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u lažnom i nelegitimnom izvještaju u UN me napadala i prozivala, zatim predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik pa moj zamjenik Aleksandar Goganović zatim predstavnici vlasti Srbije te na kraju i opozicija u Federaciji BiH, predstavnici SDA.

Naravno svi ovi napadi imaju drugačije ciljeve i motive.

Željki Cvijanović, Miloradu Dodiku, predstavnicima vlasti RS i Srbije smeta što Bosna i Hercegovina jača svakim danom u odbrambenom smislu.

Naše Oružane snage su svaki dan opremljenije i sposobnije. Svaki dan smo bliže konačnom cilju, punopravnom članstvu u NATO savezu.

Napadi na mene od strane opozicije u Federaciji BiH, predstavnika SDA i raznih zahiragića su motivisani mojim uspjesima u radu koji se ogledaju, među ostalim, i u razvoju namjenske industrije u BiH.

Za vrlo kratko vrijeme smo pokazali da može drugačije, može bolje. To što oni nisu znali ili nisu radili preko 30 godina vlasti je njihov problem.

Također, njihov problem je što više ne upravljaju procesima, nisu dio tala, javna preduzeća nisu više njihova kasica.

Njihov problem

Iskreno, stalni napadi i prozivanja predstavnika RS i Srbije, a sad i predstavnika SDA mi i prijaju, to je najbolji signal da dobro radim i tako me potiču da još više i snažnije radim.

Moj posao je da štitim suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a to što im se moje aktivnosti ne sviđaju to je njihov problem.

Na kraju moram reći da je na političkoj sceni u BiH, nažalost, mnogo toga postavljeno naopako pa tako neko ko je bio u pelenama u ratu uzima sebi za pravo da govori o mom ratnom putu. Neko ko u svojim najboljim i najljepšim godinama nije u stanju proći ni vojnu obuku, govori o odbrani države.

Prvog dana agresije na našu zemlju sam uzeo pušku, od prvog dana sam bio pripadnik Zelenih beretki, obavljao specijalne zadatke u Armiji RBiH koje nije baš svako mogao te sam na taj period izuzetno ponosan.

Nisu se krili

Niti ja, niti bilo ko iz moje porodice se nije krio u podrumima i trezorima kad je bilo najteže.

U odbrani naše domovine od agresije susjednih država moj brat rahmetli je dao svoj život kao pripadnik jedne od najelitnijih jedinica Armije RBiH.

Danas, za razliku od 90-tih godina, moja je uloga drugačija, neuporedivo odgovornija.

Pozicija ministra odbrane BiH i Zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH me stavila na prvu crtu borbe za našu domovinu BiH. Moja je obaveza da stvaram odbrambeni sistem koji će biti u stanju odgovoriti svakom ugrožavanju BiH.

Predstavnicima SDA poručujem da nema ništa loše biti u opoziciji, pozivam ih da ne budu opozicija državi i njenim interesima.

Također, nek se zapitaju na čijoj su strani, čije interese štite, kojim putem idu kada ovako jedinstveno i usklađeno sa predstavnicima vlasti RS i Srbije napadaju na prvog čovjeka odbrambenog sistema naše zemlje.

PS: Fadil Novalić nije žrtva nikakve montirane afere. On je žrtva vlastitog kriminala i korupcije", poručio jee Helez.