SAD pomažu BiH

Helez s vojnim izaslanikom SAD: Razgovarali o daljem razvoju i modernizaciji OS BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je razgovarao s vojnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadirom Ericom Adamsom o daljem razvoju i aktivnostima Oružanih snaga BiH, kao i političkoj situaciji u Evropi i regiji.

Adams je čestitao Helezu na činjenici da je Bosna i Hercegovina dobila 'zeleno svjetlo' za početak pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Helez je istakao kako je ponosan što je Vijeće ministara BiH, u kojem je on zamjenik predsjedavajuće, na tom putu više uradilo za godinu dana nego ostali sazivi Vijeća ministara BiH za duži niz godina.

"Otvaranjem pregovora za punopravno članstvo u EU sad počinje pravi posao za BiH na euroatlantskom putu, a mi ćemo vam u tome i dalje pomagati", rekao je vojni izaslanik SAD-a u BiH.

Helez je posebno naglasio da mu je izuzetno drago što se u javnoj komunikaciji NATO-a ističe činjenica da su vrata punopravnog članstva u NATO savezu otvorena za BiH, Ukrajinu i Gruziju, i pri tome se naša zemlja ističe kao jedina od tih država koja ima Akcijski plan za članstvo (MAP).

"Hvala Vam što u tome imamo ključnu potporu Sjedinjenih Američkih Država, kao i u suočavanju s malignim ujtecajima koji nas u tome pokušavaju omesti", rekao je Helez.

Brigadir Adams je konstatovao i da je nedavna posjeta članova Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) Bosni i Hercegovini bila vrlo uspješna i korisna za BiH.

Sagovrnici su razgovarali i o izazovima u procesu nabava i modernizacije OS BiH, kao i procesu podmlađivanja personala Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.