Helez za Raport otkriva detalje dogovora: Kojović je nazvao Izetbegovića, bio je oduševljen i dao je velikodušan prijedlog

16275

Mostar bi mogao dobiti tri gradonačelnika koja će se rotirati.

Prijedlog je to SDP-ovog Zukana Heleza koji je već prihvaćen od strane SDA.

Helez je za Raport objasnio kako je došlo do ove ideje i šta ona ustvari znači.

“Ja sam to prije nekoliko dana smislio ali nisam htio objavljivati. Čekao sam da vidim hoće li biti ikakvog rješenje. Onda su me nazvali iz Mostara i tražili pomoć”, rekao je Helez.

On kaže da je potom prijedlog poslao predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, a on šefu Naše stranke Predragu Kojoviću.

“Obojica su oduševljeni prijedlogo. Kojović je nazvao Bakira Izetbegovića koji je odmah prihvatio, Nikši je zvao Dragana Čovića, koji još nije dao odgovor”, naveo je Helez.

On je otkrio još detalja.

“Moj prijedlog je bio da koalicije okupljene oko HDZ-a i SDA dobiju gradonačelnika po godinu i po, a BH Blok godinu, dakle po izbornom rezultatu. Izetbegović je potom velikodušno rekao da se svima da jednak period, da svi budu ravnopravni”, navodi Helez.

“Ukoliko neko odbije, idemo po pola mandata. Mi ćemo ići sa stranom koja prihvati. Ako HDZ odbije mi idemo sa Koalicijom za Mostar i podijelit ćemo na dva mandata, ali ćemo ostaviti i mogućnost HDZ-u ukoliko se predomisle”, otkriva Helez.

Na kraju je kazao da je Mostar duboko podijeljen grad i da je ovo jedini način da se okupe sve snage i pokažu šta mogu uraditi da poprave stanje.