mračna predviđanja

Histerija ili realnost? “Pobijedi li Trump, to bi mogli biti posljednji slobodni izbori u SAD”

Nedavno je političke protivnike opisao kao "štetočine", izbor riječi koji dolazi iz nacističkog doba

Sve su glasnija oštra upozorenja da bi povratak Donalda Trumpa na mjesto predsjednika Sjedinjenih Američkih Država mogao zaprijetiti padom američke demokratije, pa čak i diktaturom.

Baraž dolazi od demokrata i liberalnih medija, ali i od nekih republikanaca. Druga Trumpova vladavina mogla bi biti radikalnija, 77-godišnjak bi vladao autokratski, prenosi BILD.

Spriječiti po svaku cijenu

Aktuelni predsjednik SAD Joe Biden upravo je rekao da se ponovo kandidira prvenstveno zato što će Trump vjerojatno biti predsjednički kandidat konzervativaca na izborima 2024.

"Pobjeda Trumpa mora se spriječiti po svaku cijenu", rekao je 81-godišnji Biden koji je već 2020. pobijedio Trumpa i zamijenio ga na predsjedničkom mjestu.

Nekoliko sati kasnije oglasio se i sam Trump.

Na izbornom forumu Fox Newsa zvjezdani voditelj Sean Hannity (61) iznio je najnovije strahove i direktno upitao kandidata:

“Možete li obećati Americi večeras da nikada nećete zloupotrijebiti svoju moć da uzvratite?”

Trumpov odgovor:

“Da, osim prvog dana…"

Želi on zatvoriti granicu s Meksikom i naložiti potpunu proizvodnju nafte.

Doslovno:

“Hoću bušenje, bušenje i bušenje!”

Pokušao umiriti javnost

Nakon toga više neće biti diktator, pokušao je umiriti javnost.

Svo diktatorsko uzbuđenje u 247 godina staroj demokratiji dešava se u predizbornoj kampanji u kojoj se Trumpova retorika čini sve agresivnijom (a za mnoge i radikalnijom).

Nedavno je političke protivnike opisao kao "štetočine", izbor riječi koji dolazi iz nacističkog doba.

Njegov ton često se čini mračnim - "SAD su pod Demokratama otišli na zub”, govori o “krvavim ulicama u metropolama".

Trump je optužio suparnika Bidena, kojeg smatra "neprijateljem naroda", i bivšeg predsjednika Baracka Obamu (62) da su pustili teroriste i simpatizere terorizma u zemlju.

Više puta je bjesnio protiv sudija, tužitelja, novinara i drugih zvaničnika.

Obećanje biračima

Trump je jednom obećao svojim biračima:

“Ja sam vaša odmazda!”

“Trumpove prijetnje koje se često temelje na lažima veoma su alarmantne, kažu historičari i pravni stručnjaci”, piše New York Times.

I bivša kongresnica Liz Cheney (57), upozorila je da su mnoge tradicionalne američke institucije koje bi trebale ograničiti diktatorske poteze u Bijeloj kući potkopane od “Trumpovih republikanaca”.

Kritičarka Cheney dodatno je šokirala oštrom izjavom da Trump vjerovatno više nikada ne bi napustio Ovalni ured ako bi bio izabran za predsjednika.

"Sljedeća bi godina mogla biti posljednja sa slobodnim izborima u SAD", kaže ona.

Međutim, pristalice Trumpa takve izjave smatraju histerijom.

Neka od Trumpovih predizbornih obećanja

  • Najavljuju se najveće racije protiv useljenika bez dokumenata i uspostava velikih kampova za deportaciju. Milioni će biti deportirani, a trupe će biti stacionirane na granici.
  • Trump želi ukinuti zaštitu od otkaza za državne službenike koje prezire kao vladu u sjeni “duboke države”. Desetine hiljada ljudi mogli bi biti otpušteni.
  • Carina od deset posto naplaćivat će se na gotovo sav uvoz. Više stope planiraju se za zemlje s “nepoštenom trgovinskom praksom”.