U RANGU SA PARACETAMOLOM

Historijska odluka: Marihuana će u SAD biti klasificirana kao manje opasna droga

Američka vlada odlučila je kategorizirati marihuanu kao manje opasnu drogu, što znači da ljudi koji koriste ili posjeduju tu supstancu vjerojatno ubuduće neće ići u zatvor. "Previše je života preokrenuto zbog našeg neuspjelog pristupa marihuani", napisao je američki predsjednik Joe Biden na Twitteru.

"Danas Ministarstvo pravosuđa poduzima sljedeći korak kako bi reklasificiralo marihuanu s popisa I na popis III prema saveznom zakonu".

Droge se u Sjedinjenim Državama svrstavaju u pet različitih kategorija. Do sada su marihuana ili kanabis bili u prvoj i stoga najstrožoj kategoriji koja uključuje heroin i LSD.

Historijska reklasifikacija

Američka vlada sada je zatražila da se u budućnosti uvrsti u treću kategoriju. Kao rezultat, marihuana će biti u rangu sa steroidima ili paracetamolom. Američki mediji tu reklasifikaciju označili su kao historijsku.

Reklasifikacija priznaje medicinsku upotrebu kanabisa, ali nije planirana potpuna legalizacija u cijeloj zemlji za privatnu potrošnju.

Iako je marihuana već legalna u rekreativne i medicinske svrhe u više od 20 američkih saveznih država, a samo iz medicinskih razloga u više od desetak drugih država, savezni zakon još uvijek zaostaje. Potez Bidenove vlade ima dalekosežne posljedice za istraživanje i oporezivanje, a pridonosi i daljnjoj dekriminalizaciji kanabisa.