Svijet

Historijska posjeta: Papa Franjo posjetio uništeni Mosul. Građani mu pričali o teroru koji su prošli

Muslimanski i krišćanski građani Mosula ispričali danas papi Franji o svojim životima pod okrutnom vladavinom Islamske države, dok je Sveti Otac blagoslovio njihovu spremnost da se izdignu iz pepela, rekavši im da je “bratstvo trajnije od bratoubistva.”

Franjo, u svojoj historijskoj posjeti Iraku, odletio je helikopterom u Mosul kako bi potaknuo cijeljenje rana nastalih vjerskim podjelama te molio za mrtve svih vjeroispovijesti.

Osamdesetčetverogodišnji papa prohodao je uz ruševine kuća i crkava do trga koji je jednom bio centar starog grada. Grad na sjeveru zemlje okupirala je Islamska država od 2014. do 2017.

“Zajedno kažemo ne fundamentalizmu. Ne sektaštvu i korupciji”, rekao je papi kaldejski nadbiskup Mosula, Najeeb Michaeel. Franjo je sjedio na bijelom stolcu okružen kosturima zgrada i oštećenih stepeništa, javlja Hina.

Stari grad Mosula dom je drevnim crkvama i džamijama koje su uništene 2017. godine tokom krvave bitke iračkih snaga i međunarodne vojne koalicije kojom se protjerivalo Islamsku državu.

Korupcija i borba među iračkim političarima i dalje usporava pokušaje obnove Mosula, dok su veliki dijelovi grada i dalje u ruševinama.

Papa, vidno dirnut uništenjem oko sebe, molio se za sve mrtve u Mosulu.

“Kako je okrutno da je ovu zemlju, kolijevku civilizacije, pogodilo takav barbarski udarac, s uništenjem drevnih bogomolja i hiljadama ubijenih i prognanih ljudi, muslimana, kršćana, Jazida i drugih”, rekao je.

“Danas, međutim, potvrđujemo naše uvjerenje da je bratstvo trajnije od bratoubistva, da je nada moćnija od mržnje, da je mir moćniji od rata.”

Očigledno smjerajući na Islamsku državu rekao je da nada nikad ne može biti “utišana krvlju koju su prolili oni koji izopačuju ime Božje kako bi krenuli putem uništenja.”

Potom je pročitao molitvu u kojoj je ponovio jednu od glavnih poruka ovog putovanja, prvog koje je poduzeo jedan papa u Iraku, da je uvijek pogrešno mrziti, ubijati ili voditi rat u Božje ime.

Borci Islamske države, sunitska militantna skupina koja je pokušala uspostaviti kalifat u regiji, harali su sjevernim Irakom od 2014. do 2017. godine, ubijajući kršćane jednako kao i muslimane koji su im se suprotstavljali.

Iračka kršćanska zajednica, jedna od najstarijih na svijetu, posebno pogođena godinama sukoba, smanjila se s oko 1,5 milion ljudi na 300 hiljada prije američke invazije na Iran 2003. godine i brutalnog islamističkog militantnog nasilja koje je uslijedilo.Povezani postovi: