Nauka

Pogledajte kako narandža postaje pozitivna na – covid! Naučnici objasnili zašto se to događa

Društvenim mrežama počela se širiti videosnimka na kojoj je hrvatski državljanin u 50-im godinama života, iz Dalmatinske zagore, napravio brzi antigenski test (BAT) na narandži, piše Slobodna Dalmacija.

I ta je njegova narandža bila pozitivna, odnosno BAT je reagirao s dvije crtice koje dokazuju "pozitivu". Prigodom testiranja "hemičar" se zakleo da je "živa živcata istina" u pitanju. Dalje u videu objašnjava šta je učinio, a preko telefona je to objasnio je i za SD.

– Dakle, iscijedio sam narandžu u tanjur, namočio štapić od testera u tanjur, štapić ubacio u tekućinu, promućkao i nakon toga ubacio u tester koji je nakon 15 minuta pokazao da je narandža pozitivna na COVID-19 – objasnio je 50-godišnjak. Video zaključuje rečenicom: "Ne probudio se ujutro ako ovo nije živa istina."

Kako je uopšte došao na tu ideju.

– Nije vam to ništa novo. Vidio sam na YouTubeu da ljudi testiraju narandže i da su pozitivne, pa sam i ja u zafrkanciji učinio istu stvar. Ovakvim testiranjima bave se čak i djeca u Velikoj Britaniji, testiraju narandže kako bi na testu dobili dvije crtice, pa na račun toga izostaju iz škole. I to se može pronaći po društvenim mrežama. Ova reakcija testera se, navodno, događa zbog nekih hemijskih reakcija koje se događaju – kazuje nam 50-godišnji "hemičar".

Ako je brzi antigenski test pozitivan na narandžu, vrijedi li isto i za limun?

– Isprobao sam vam ja i to, i moram reći da je BAT bio negativan na limun. Isto tako, nakon nekoliko dana otišao sam u drugi dućan i kupio nove narandže, kako bih ponovno napravio test na narandžu. I taj test je bio negativan – objašnjava "hemičar".

Tragom ovog neobičnog testiranja, SD je razgovarala sa prof. dr. sc. Zlatkom Trobonjačom, imunologom sa Sveučilišta u Rijeci, kako je moguće da BAT bude pozitivan na narandžu.

– Ma to je nemoguće. Možda postoji neka hemijska reakcija koja se dogodila, jer test zasigurno nije predviđen za narandžu. Možda je to način antivaksera i onih koji u svemu vide zavjeru da se BAT testovima izruguju na ovaj način. Takvih priča koje nemaju veze sa stvarnošću u ovom vremenu pandemije sam se jako puno naslušao.

Radi se o apsurdnim stvarima, o kojima uopšte ne treba trošiti riječi. Ne vidim koja bi to bila hemijska reakcija na narandžu, a na limun ne bi bila, ili bi bila na jednu narandžu, a na drugu ne bi bila. Zaista mi se čini apsurdnim i trebalo bi pitati proizvođače testova kako je to moguće – kazuje prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

A da ova priča ne drži vodu, mišljenja je i prim. dr. sc. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– BAT testovi nisu predviđeni za narandže, nego za ljude i njihovo testiranje, kao što su testovi za trudnoću predviđeni za žene, a ne za nešto drugo. Dakle, osoba koja je "testirala" narandžu hemijski je djelovala na taj test i to je razlog zašto je on pokazao "pozitivan" rezultat – kaže dr. Nonković.

Da mora biti riječ o nekoj hemijskoj podlozi, saglasna je i doc. dr. sc. Irena Tabain, mikrobiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Radi se o nekakvoj hemijskoj reakciji. Nešto slično su ljudi radili s nekim slatkim napitcima i riječ je o nespecifičnoj hemijskoj reakciji – zaključuje doc. dr. sc. Irena Tabain.

Jesu li BAT testovi pozitivni na ostalo voće, povrće ili možda na neke mesne prerađevine, nismo uspjeli doznati, a ako netko to dozna, zasigurno će staviti na društvene mreže, piše Slobodna Dalmacija.