gostovao na areni

Hoće li Baždarević na klupu Željezničara: Puno mi je srce kada govorim o Želji

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević bio je gost emisije "(Ne)uspjeh prvaka s Mirzom Džombom", koja se emituje na TV Arena Sport.

Između ostalog, dotakao se upravo perioda provedenog na klupi Zmajeva.

"Te tri godine u reprezentaciji, izuzetno bogate, ali su bile stresne i ljudi su me zaboravili gore. Poslije boravka u reprezentaciji, imao sam puno problema da uopšte nađem posao. Sve je to bilo traljavo. Nikada nisam dobio priliku u pravom klubu koji ima viziju i koji bi mi odgovarao.

Potom se osvrnuo na ono što misli da fali našoj reprezentaciji:

"Lično mislim da Bosni i Hercegovini fali djece, rada sa njima, infrastrukture. Djeci ne dajemo ono što bi trebali, pustili smo ih. Dali smo ih drugima. Uvijek sam želio da nešto veliko učinim i dati nešto, ali djeci, jer su meni dali. Šta veliko mogu dati, da učim, da prenesem moje iskustvo, poraze i pobjede, u nešto što bi njima dalo perspektive. Međutim, niko nas i ne sluša i ne pita. Ne samo mene, ja sam jedan od 1000. Znaš koliko u BiH ima kvaliteta. Vidite da su pola reprezentacije Hrvatske i Srbije naša djeca, priča Baždarević za Arenu Sport.

Iz njegovih riječi se vidi da je željan novog angažmana:

"Spreman sam itekako i kao nikad. Međutim, već drugu sezonu ne radim. Ponovo odluke koje nisu bile dobre. Imao sam neke ponude koje nisu bile dobre. Odlazak ponovo u nekakvu egzotičnu zemlju, to nije moja želja. Želio sam raditi u Evropi, bilo gdje, ali da to sve ima smisla. Nisam želio da idem zaraditi novac. Mogu da živim. Sve teže i teže ide. Dobivam ponude koje nisu adekvatne. Radim već dvije godine za moj Sochaux, sa mladim igračima, pokušavam dati ono što mogu. Pratim zbivanja i nove metode. Tu nema problema. Ne bojim se bilo kakvog fudbalskog izazova, ali vrijeme prolazi.

Baždarević se više puta dovodio u vezu sa povratkom u Željezničar. Još jednom se osvrnuo na ovu mogućnost.

"Kada govorim o Želji, puno mi je srce. Tu sam se fudbalski rodio. Bila je želja u meni i još uvijek, ne da kažem da hoću pomoći Želji, hoću da radim u Želji, da dam nešto što mogu, što oni nemaju, što sam naučio kroz moje iskustvo. Hoće li biti ili neće, to ćemo vidjeti, istakao je popularni Meša.