možda bi i nato reagovao

Hoće li Dodik eskivirati Sud BiH? “Oni jedva čekaju da se tako nešto desi, pokušali bi da me hapse”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cilj postupka protiv njega, koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, "da zaplaše sve u RS".

"Žele da me iz političkog života eliminišu, kao i još neke ljude, da bi se potom ušlo u završnu fazu otimanja javne imovine RS", tvrdi Dodik.

Schmidtove riječi

Na pitanje hoće li se 6. decembra odazvati ročištu na Sudu BiH, Dodik je rekao da je to "manje važno".

"Svakako da ima ljudi koje će uplašiti riječi Christiana Schmidta "Svako ko se suprotstavi mojim odlukama ide u zatvor", ali ja sam legalno izabran da radim svoj posao i nemam komoditet da se plašim.

Tim prije što sam samo u skladu sa Ustavom potpisao ukaz na zakon koji je usvojila Narodna skupština RS. A saglasnost na taj zakon dala su sva tri nacionalna kluba u Vijeću naroda", rekao je predsjednik RS.

A ako već ne prihvatate ni Schmidta kao visokog predstavnika, ni Sud BiH, zašto ste prihvatili da vam taj sud sudi i to po zakonu koji je Schmidt nametnuo, bilo je jedno od pitanja NIN-a.

"Zato što bi u suprotnom došlo do niza zloupotreba i međunarodnog progona. Oni jedva čekaju da se tako nešto desi, raspisali bi međunarodnu potjernicu, pokušali da hapse, uz upotrebu sile i možda angažman NATO-a.

Ako se i pojavim na tom Sudu, to ne znači da ga prihvatam. Ne prihvatam ga.

Nisam idealista, ali ovo može biti prilika da se to sve devastira. A, opet, imajući u vidu da tamo uglavnom sjede muslimani, nemam čemu da se nadam", kaže Dodik za NIN.

SNSD bez Dodika

Odgovorio je i na pitanje može li stranka na čijem je čelu nastaviti uspješno postojati i nakon njegovog odlaska.

"SNSD može da preživi bez mene. Što bi pjesnici rekli, groblja su puna nezamjenljivih ljudi.

Oni (Sud BiH i dio međunarodne zajednice, op. a.) cijene da je moja uloga u SNSD odlučujuća. Nema sumnje da bi takva odluka izazvala ozbiljan potres. Zato to i rade.

Ipak, bio bi apsurd da mi zabrane političko djelovanje bez pravosnažne presude, da me prije toga ne osude na tri godine zatvora.

Ali, javno se priča o tome da bi već na prvom ročištu mogli nešto da mi zabrane, jer i američki ambasador Michael Murphy smatra da će moja uloga biti presudna i na sljedećim izborima.

Zato hoće da me sklone sa političke scene.

Sve se kroji za takav scenario, jer je sljedeća instanca Ustavni sud BiH, u kome također nemam šta da tražim, jer većinu čine Nijemac iz Njemačke, Njemica iz Švicarske, Albanac iz Albanije i dva muslimana", kaže Dodik, prenosi RTRS.