Raport otkriva

Hoće li i kada Zoran Galić biti smijenjen? Nezavisni odbor još nije obaviješten ni o istrazi

Galić, uprkos teškim optužbama i tome što je pobjegao u susjednu Hrvatsku ilegalno prešavši granicu, još nosi titulu zamjenika direktora SIPA-e

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hwercegovine, organ nadležan između ostalog i za  proceduru smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, još nije zvanično obaviješten o istrazi koja se vodi protiv Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je za Raport Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora PSBiH. 

U ovom trenutku Galić, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za krivična djela visoke korupcije u vrijeme dok je bio na čelu Granične policije BiH, uprkos teškim optužbama i tome što je pobjegao u susjednu Hrvatsku ilegalno prešavši granicu, još nosi titulu zamjenika direktora SIPA-e, jedne od najvažnijih policijskih agencija.

A hoće li i kada biti smijenjen još se ne zna. 

Uobičajena odbrana od optužbi  iz fotelja 

Ovo je još jedan primjer apsurdnih situacija u BiH kada visoki zvaničnici u vlasti budu osumnjičeni ili optuženi za teška krivična djela, ali uprkos tome ne budu ni suspendirani, nego sa svojih pozicija moći, koje im omogućavaju dobre alate za odbranu od optužbi, brane se iz funkcionerskih fotelja. 

Doduše, Galić nije želio riskirati i bez obzira na to što je blizak samom vrhu HDZ-a BiH pobjegao je u Hrvatsku i još je neizvjesno hoće li i kada biti izručen BiH. 

Do razrješenja te dileme, pred Nezavisnim odborom PSBiH je tek posao razmatranja informacije o novonastaloj situaciji,.

O tomebi Odbor trebao raspravljati na ranije zakazanoj sjednici u ponedjeljak,.

Obralija kaže da će on predložiti da se na dnevni red zasjedanja uvrsti i tačka u okviru koje bi se razmatrala informacija u vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Zoranom Galićem.

„Kakav će zaključak Odbor donijeti u ovom trenutku to ne mogu reći. Postoji mogućnost da i mi tražimo informacije od SIPA-e ili ćemo možda formirati tim i otići u posjetu Agenciji, jer mi do ovog trenutka nismo dobili nikakav zvaničan  dokument o ovom slučaju, izuzev što smo upoznati s tom informacijom putem medija“, kaže Obralija.

Obralija: Nisu stvoreni uvjeti za smjenu Galića

Na upit Raporta može li osoba koju Tužilaštvo BiH tereti za visoku korupciju, te je uz sve još u bjekstvu biti u rukovodstvu jedne policijske agencije i  jesu li se stekli uvjeti za Galićevu smjenu, Obralija kaže da u ovom trenutku nisu stvoreni formalno-pravni uvjeti da Nezavisni odbor, koji je nadležan za iniciranje smjene policijskih zvaničnika, pokrene proceduru Galićeve smjene. 

Inače, Odbor inicira smjenu, a konačnu odluku o Galićevom udaljenju iz SIPA-e donosi Vijeće ministara BiH koje je Galića i imenovalo.

"U  ovoj fazi postupka nisu stečeni formalno-pravni uslovi za njegovo udaljenje. Mi još uvijek iz medija dobijamo informacije, ali teško da osoba s ovakvim saopćenjem Tužilaštva BiH može ostati na toj poziciji.

Mi još nemamo očitovanje SIPA-e. Zato ćemo na sjednici u ponedjeljak razmatrati novonastalu situaciju. Da bismo inicirali smjenu moramo imati potrebnu saglasnost u okviru Nezavisnog odbora", naglašava Obralija. 

Urušavanje digniteta policije i povjerenja javnosti

Na upit da prokomentira sve češću pojavu u bh. društvu da su u kriminalna djela umiješani i najviši policijski zvaničnici, Obralija kaže:

„Nemalo me iznenađuje činjenica, ukoliko su svi navodi tačni, a ako nam to saopći glavni tužilac BiH, gospodin Kajganić nema razloga da u to ne vjerujem, da je  neko ko je u najužem rukovodnom kadru organa koji je nadležan za provođenje zakona, od teških optužbi Tužilaštva BiH pobjegao u drugu državu.

Ovakvo ponašanje urušava generalno dignitet policajca, a onda policijske agencije u kojoj je ta osoba zaposlena, konkretno SIPA-e a urušava i povjerenje građana u rad policije.

Jer, se postavlja pitanje, kako zadobiti povjerenje javnosti, ako se ovakve stvari dešavaju i ovo je zaista poražavajuće", kaže Obralija.

Predsjednika Nezavisnog odbora PSBiH, koji je i u ranijim sazivima ovog tijela bio i njegov član, pitali smo da li je protiv Galića, u vrijeme dok je bio direktor Granične policije, bilo prijava Odboru koje bi ukazivale na krivična djela koje mu sada Tužilaštvo BiH stavlja na teret .

“Nije bilo prijava u kontekstu optužbi koje mu se sad stavljaju na teret. Bilo je predstavki vezanih za činovanja, konkursne procedure, pritužbi na raspored policijskih službenika u određenom dijelu granice, ali za ovakva djela o kojima se očitovalo i Tužilaštvo BiH, prijava protiv Galića nije bilo", kazao je Obralija.

Dodao je da sumnja da bi se za djela koja se stavljaju Galiću na teret ikada i saznalo da nema „raspakivanja“ Sky aplikacije. 

Podsjećamo, Galić je bio direktor Granične policije čak devet godina i to u periodu od 2014. pa do prošle godine kada je izabran za zamjenika direktora SIPA-e. 

Tužilaštvo BiH ga tereti da je u tom periodu počinio krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

S obzirom na to da je Sky aplikacija, odnosno istrage u vezi s ovim načinom komunikacije između kriminalaca aktuelna tek nekoliko godina, pitanje je koliko je Galić imao još „aferima“ iz ranijeg vremena.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a.