Gradonačelnica na meti

Hoće li Kabiri odgovarati zbog maltretiranja Karić? Sve je krenulo od jedne odbijenice, sad je gradonačelnici pojačano osiguranje

Gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić dodijeljena je pojačana policijska zaštita, nakon prijetnji koje je dobila od Amira Grossa Kabirija, izraelskog biznismena. Podsjetimo, Karić je podnijela krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije nakon konstantnog i skoro svakodnevnog uznemiravanja od strane predsjednika Abraham grupe. Kabiri još nije saslušan, ali nastavlja sa oglašavanjem na društvenim mrežama.

Prema navodima gradonačelnice Benjamine Karić, problemi sa Amirom Grossom Kabirijem počeli su prije nekoliko mjeseci. Meta Kabirija, tvrdi gradonačelnica, postala je kada nije dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana Države Izrael prekrije ploča na Vijećnici. Napadi su intenzivirani, pojašnjava Karić, onoga trenutka kada je javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini te ubijanje nedužnih civila u Izraelu.

„Od toga dana, Amir Gross Kabiri, što javno što tajno, u inbox mojih društvenih mreža šalje fotografije ubijene djece, optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi. Svojim objavama motiviše i poziva svoje pristalice da rade isto što i on. Nisam imala namjeru reagovati na način na koji sam reagovala, ali nakon sve učestalijih poruka Kabirija, osjećala sam se ugroženo, uplašeno, najviše za moje trogodišnje dijete, te sam podnijela prijavu“, pojasnila je Karić.

S druge strane, Amir Gross Kabiri se oglasio na svom nalogu na društvenoj mreži X: „U pokušaju da me spriječi da izrazim svoje mišljenje, Benjamina Karić koristi svoju političku poziciju da me zatvori. Neće uspjeti“.

Za to vrijeme, FUP je zatražio pojačane mjere zaštite gradonačelnice Karić. Ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak najavljuje da će Kabiri biti ispitan zbog navedenih prijetnji.

„Normalno da će lice biti ispitano na okolnosti. Protiv lica će se podnijeti izvještaj tužilaštvu. Tužilaštvo određuje dalji tok istrage. To znači tužilac je taj koji će da rukovodi kompletno istragom“, kazao je Isak.

Podrška gradonačelnici stigla je iz Jevrejske opštine Sarajevo, ograđuju se od djelovanja Kabirija. Nije izostala ni politička podrška. Riječi podrške uputili su federalni premijer Nermin Nikšić, potpredsjednik Federacije Refik Lendo, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, brojne stranačke kolege, Udruženje generala BiH i drugi.